NASLOVNAKULTURA
Kako su i gdje jebali stari Brođani (3. dio) - BORDEL CRNA MAČKA

FOTO: Arhiv

SLAVONSKI BROD

Kako su i gdje jebali stari Brođani (3. dio) - BORDEL CRNA MAČKA

4.11.2018. 11:16 | Objavio: SBonline PREGLEDA: 3058

Prostitucija je posljednje utočište žena koje se u borbi sa životom osjećaju bespomoćno.

Možemo se i ne moramo složiti s ovom definicijom prostitucije, ali se svakako trebamo složiti s činjenicom da su nekada davno, prije stotinjak godina, u našem gradu postojali bordeli i kupleraji, unatoč nekim podozrivim komentarima, pa čak i otvorenim sumnjama da ja to sve izmišljam u svome svijetu spisateljske mašte.

Da bih takve i slične sumnje otklonio i eliminirao, u ovome trećem nastavku feljtona o starim brodskim kuplerajima, ekskluzivno za čitatelje SBONLINEA donosim krunski dokaz-PRAVILNIK ZA BLUDILIŠTA U GRADU BRODU NA SAVI iz daleke 1912. godine.


Kad dugo kopaš naiđeš na crva, kaže francuska poslovica. Tako sam i ja kopao i došao do informacija da se negdje duboko među starim kutijama još iz bivše države, carske Austro-Ugarske, kriju službeni dokumenti koji potvrđuju priče o postojanju bordela u našem gradu, ali da to nitko nikada nije istraživao ni potvrdio. Ne znam da li je ili nije, ali sigurno znam da ću tu informaciju i priču istražiti i to detaljno i temeljito.

Tragom te informacije krenuo sam i nastavio i dalje poput crva kopati i istraživati, zasukao sam rukave i po povijesnim arhivima, čitaonicama i starim brodskim, već požutjelim stranicama Brodske Tribune, Ose, Posavske Hrvatske, Materinske riječi, Hrvatske zajednice, Brodskog tjednika, novina i časopisa koji su izlazili u Brodu od 1884. (POSAVSKA HRVATSKA) pa neki od njih sve do početka Drugog svjetskog rata; uspio sam pronaći neke podatke čak i intervjue sa starim brodskim prostitutkama, tarifnikom seksualnih usluga recimo, ali tu na žalost nisam mogao naći glasoviti i famozni tajanstveni PRAVILNIK ZA BLUDILIŠTA.Ključni moment je bio kada mi je zazvonio telefon i kada mi se javila šefica Gordana iz Državnog arhiva u Slavonskom Brodu, sretnim riječima: PRAVILNIK JE PRONAĐEN! Eureka! A ja još sretniji sjedoh na svoj stari pokvareni bajs i na krilima doletjeh u Arhiv. Prije toga sam zastao u Zvečevu i za Gordanu i Đurđicu, dvije vrlo korektne, ljubazne i profesionalne djelatnice Državnog arhiva, ujedno i primjer kakve sve državne činovnice i trebaju biti prema strankama i Udrugama, u mali znak zahvalnosti i poštovanja, reda i kulture radi, simbolično da im se na neki način odužim, kupih jednu čokoladu i poklonih na CD-u svoj zadnji roman o Peri Mojsiji, što je Đurđicu posebno razveselilo, jer ga se i ona još uvijek sjeća, a i njezin otac ga je poznavao.

Kada mi je pokazala PRAVILNIK ZA BLUDILIŠTA ko' da me je sunce obasjalo, ali njih baš i ne, jer kada sam im rekao što mi treba i koja je godina 1912. Gordani je odmah šećer skočio na 30, a Đurđici tlak nebu pod oblake.
Naime, to su stari, prastari dokumenti još iz vremena carske Austro-Ugarske koji uopće nisu ni numerirani i jako je, gotovo nemoguće, doći do traženih dokumenata, treba cijeli arhiv istražiti i preokrenuti naglavačke. I za to utrošiti vraški puno i vremena i truda.Prvo što sam na Pravilniku uočio bio je autentični potpis gradonačelnika Broda gdina Stjepana Benčevića s godinom 1912. Provjerio sam, on je doista bio gradonačelnik Broda od 1909. do 1919. godine, tako da se sve savršeno poklapa, a dodatnu vjerodostojnost dokumentu potvrđuje i veliki, ogromni pečat; ZEMALJSKA VLADA-ODJEL ZA UNUTARNJE POSLOVE KRALJEVINE HERVATSKE SLAVONIE I DALMATIE. Đurđica mi još dodatno stavlja i pečat i potpis DRŽAVNOG ARHIVA SLAVONSKI BROD REPUBLIKA HRVATSKA kojeg vam dostavljam u prilogu, tako da vjerujem i mislim da je sada prostor za razne sumnje i spekulacije o postojanju starih brodskih kupleraja i bordela potpuno isključen.Oni su doista postojali i to sada i dokazujem ovim dokumentom. Ja sam naslovnicu samo malo kompjutorski sredio, doradio, prilagodio današnjem vremenu i ukoričio, špagom uvezao. Otvaranje državnih i svih drugih arhiva je u zadnje vrijeme politički jako aktualno, radi kopanja i pronalaženja raznih UDBAŠA I KOSOVACA. Eto, umjesto da se bavim pametnim stvarima i po arhivima pronalazim stare UDBAŠE, da malo dobijem političkih poena, ovdje se zajebavam i tražim po arhivima stare kurve iz carske Austro-Ugarske.

Ma, bitno je da se po arhivima nešto ili nekoga traži, a sad, da li udbaše ili kurve iz Austro-Ugarske uopće nije važno. No, šalu na stranu. Sada krećem u svoje istraživanje dalje, u potragu za novom enigmom i velikim misterijem našega grada i pitanjem- A GDJE SE NALAZI BORDEL CRNA MAČKA???

Iskreno, nemam pojma. Kažu svi pa u tvojoj ulici Darko u kojoj si rođen, nekad jako davno zvala se PIVARSKA ULICA, nekad manje davno u vrijeme socijalizma zvala se Karadžićeva ulica, a danas Štampareva ulica. Prošli put sam eksluzivno za SBONLINE donio prve fotografije VELIKOG KUPLERAJA I BORDELA ŠANGAJ, ali ne i bordela CRNE MAČKE. Sada želim donijeti i taj posao obaviti. Pitam, tražim, skitam, raspitujem se….Jedan stari Brođanin mi kaže da je taj bordel bio preko puta paro mlina Merkadić.

Koji sad crni paro mlin, koji crni Merkadić?

Kada nešto ne znam iz povijesti svoga grada, onda obvezno konzultiram i pitam svoga poštovanog facebook prijatelja PIRATA DŽUDIJU, živu legendu i pravu enciklopediju svih povijesnih zbivanja i događaja u našem gradu. Pirat mi veli da je to bio stari brodski židov, i da je taj paromlin bio na uglovnici-ćošku između sadašnje Štampareve ulice i Zrinske ulice-nekadašnje Lončarske ulice. Točno nasuprot te lokacije odnosno starog paro mlina Merkadić i kuglane, se nalazio bordel CRNA MAČKA.Sada je sve jasno i precizno ko dan. Zvonimir Toldi mi ljubazno i susretljivo također potvrđuje preko telefona tu priču kao i lokaciju, ali mi kaže da je na žalost, zgrada starog bordela Crna mačka srušena u ratu i da ona danas više ne postoji.

Godine 1930. bordel CRNU MAČKU su držali MIHAJLO SCHWARTZ I NOVOTNY, 1933. madama AGICA GERZINA, a u vrijeme NDH AHMET KADRIBEG BEGIĆ, koji ju je zbog okupacije našega grada i dolaska Njemaca, preimenovao na njemački u SCHWARTZE KATZE.

Svaka soba kupleraja je morala imati, obvezno uramljen i ostakljen PRAVILNIK ZA BLUDILIŠTA U GRADU BRODU NA SAVI. Svaka ga je bludnica morala znati, ne napamet, ali je morala znati interpretirati svaku stavku toga pravilnika, a Pravilnik je bio otkucan na starinskoj pisaćoj mašini na 13 stranica i uramljen ispod stakla, obješen na zid. Pa, idemo se sad onda upoznati sa NAJZANIMLJIVIJIM SLUŽBENIM DOKUMENTOM U POVIJESTI POSTOJANJA SLAVONSKOG BRODA…. idemo redom, korak po korak….

ČLANAK 1.
DOZVOLU ZA OTVORENJE ILI PREMJEŠTENJE KOJEG JAVNOG BLUDILIŠTA T.J. KUĆE U KOJOJ SE TJERA BLUD ZA NOVAC, PODJELJUJE GRADSKO POGLAVARSTVO KAO REDARSTVENA OBLAST, KOJA MOŽE PODIJELJENU DOZVOLU U SVAKO VRIJEME OPOZVATI. PROTI OVOJ ODLUCI PRISTOJI PRAVO UTOKA PUTEM POSTOJEĆEG TEČAJA.

ČLANAK 2.
DOZVOLA SE MOŽE PODIJELITI SAMO ŽENSKIM OSOBAMA, KOJE SU NAVRŠILE 30 GODINA ŽIVOTA, TE KOJE SE ISKAŽU UREDOVNIM SVJEDOČBAMA, DA NISU BILE KAŽNJENE RADI ZLOČINA ILI PREKRŠAJA POČINJENOG IZ POHLEPE ZA DOBITKOM, TE KOJE SU OBLASTI POZNATE, KAO POVJERLJIVE OSOBE, I KOJE IZKAŽU SVOJE IMUĆTVO OBZIROM NA PODRŽAVANJE RADNJI SVOM POSLOVANJU.
VLASTNICA BLUDILIŠTA IMADE SVOJE BLUDILIŠTE OSOBNO VODITI I NADZIRATI, TE JE ODGOVORNA I KAŽNJIVA ZA SVAKI PREKRŠAJ, ODOBRENOG PRAVILNIKA.

Dakle, kao što vidimo iz ovoga Pravilnika, vlasnica BORDELA je mogla biti samo i isključivo ženska osoba koja je navršila 30 godina. Oslovljavali su ih u aristokratsko vrijeme carske države sa-madama. Madama je bila bog i batina jednog kupleraja, a njezine štićenice bludnice pravo bijelo roblje o čemu ćemo nešto više pisati u slijedećim nastavcima ovoga feljtona. Žene u sebi imaju ono nešto posebno, onaj osjećaj i dar za urediti i srediti bordel, pa bi tako recimo u Velikom kupleraju svirao jedan klavirist, da dočara intimnu i izazovnu atmosferu bordela s prigušenim crvenim svjetlima, a iz bordela Crna mačka dopirala bi svirka ciganskih violina. Seks tarifa u bordelu Crna mačka je u vrijeme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca poslije 1918. bila slijedeća:

-MISIONARSKA POZA-20 DINARA
-RODEO POZA-30 DINARA
-PSEĆA POZA-25 DINARA
-LJUBAVNE KEREFEKE-PERVERZARIJE-40 DINARA
-ORALNI SEKS-45 DINARA
-SEKS UZ SVIRKU CIGANSKIH VIOLINA-100 DINARA

U svim bordelima u Brodu, tarifnici seksualnih usluga su morali biti pečatirani i potpisani ispred Gradskog poglavarstva, uramljeni i ostakljeni te postavljeni na vidno mjesto, na ulazu u sam kupleraj.
Nekoliko takvih tarifnika seksualnih usluga sam vidio na Sajmu antikviteta u Osijeku i prodavač mi kaže da ih kupuju najviše kolekcionari, ali i vlasnici kafića koji ih onda objese u svoj kafić da se gosti malo smiješe dok čitaju i zabavljaju se. Ti tarifnici su pokatkad i jedini svjedok postojanja starih bordela.
Jedan takav vam dostavljam u prilogu da vidite kako izgleda jedan talijanski, prošli put sam obećao, ali sam zaboravio staviti fotografiju pa sada ispravljam grešku.

VILLINO DELLA SORA GUSTAVA
-SEMPLICE……LIT. 1.40
-DOPPIA………LIT. 2.60
-MEZZ'ORA….LIT. 3.10
-UNA ORA……LIT. 8.20

Ne razumijem talijanski, ali vidim da kod njih dominiraju opcije i varijante oralnog seksa.
Toliko od Darka za danas, a mi se onda čujemo ponovo u iduću nedjelju, feljton o burnom ljubavnom i erotskom životu starih Brođana nastavljamo dalje s novim člancima iz Pravilnika o bludilištima, mojim novim otkrićima, novim informacijama i novim seksualnim pričama. Lijep pozdrav!

 
Autor teksta: Darko Daky Lončar

 

 Uskoro brodski Talent show, prijavite se!!!!
Preventivno represivna akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila
Otuđile veću količinu odjevnih predmeta
Započele su prve pripreme za novu kajakašku sezonu
Brođani osvojili ʺZagreb Open 2018.ʺ
Stiže rigrozan zakon za prometne prekršaje: Kazne su astronomske, a oduzimat će se i vozila
Kakvo vrijeme nas očekuje danas
Priča o ʺZengamaʺ, čizme koje su sve popularnije
Poraz “Obrtnika” u Zagrebu! Najmlađi kadeti nastupili na 2. Otvorenom turniru regije!
Obilježavanje pada Vukovara (18.11.2018. Slavonski Brod)
Kod Okučana u prometnoj nesreći smrtno stradao 51-godišnjak
U Bukovlju u nebo puštena misijska krunica
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
U dobroj atmosferi Hrvatske košarkašice nisu uspjle pobijediti
Moto karavani u znak sjećanje na žrtvu Vukovara danas su se pridružili članovi brodskih moto klubova
Milorad Pupovac odao počast žrtvama u Vukovaru
Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak: „HNS-ov smjer je ni lijevo ni desno, nego samo naprijed“
Kakvo vrijeme nas očekuje danas
Hrvat na Eurojackpotu osvojio skoro milijun kuna, evo gdje se večeras slavilo
Tomislav Bralić i klapa Intrade oduševili publiku u Garčinu
Gradonačelniče pomozite! Vapaj dvije zlostavljane bludnice iz brodskog kupleraja Zemun, godine 1908.
Obavijest o zatvaranju prometa
Smrtno je stradala 42-godišnja biciklistica
Sa prodajnih polica otuđile više desetaka raznih parfema
75 godina VI korpusa NOVJ-a
Tribina „SMIJE LI RATNIK PLAKATI“
Emotivan oproštaj i poruka Marija Mandžukića
Je li Crni Petar rasistički lik?
Slavonski Brod -U teškoj prometnoj nesreći jedna osoba smrtno stradala
Nisam pušač, i totalno negiram cigare, pod odmorom više od pola razreda ide pušiti
Posavska Hrvatska u novom broju donosi
Počasni građanin Slavonskog Broda Mihael Ferić: Želim svoju povelju vratiti gradu Slavonskom Brodu koji me terorizira
Goran Milić sutra u Slavonskom Brodu - Svi ste dobrodošli...
Novi termin plesne večeri za umirovljenike u mjesecu studenom

Pretraži SB Online

ČITAJTE NA SBonline

.

Uskoro brodski Talent show, prijavite se!!!!

.

Preventivno represivna akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila

.

Otuđile veću količinu odjevnih predmeta

.

Započele su prve pripreme za novu kajakašku sezonu

.

Brođani osvojili ʺZagreb Open 2018.ʺ

.

Stiže rigrozan zakon za prometne prekršaje: Kazne su astronomske, a oduzimat će se i vozila

.

Kakvo vrijeme nas očekuje danas

.

Priča o ʺZengamaʺ, čizme koje su sve popularnije

.

Poraz “Obrtnika” u Zagrebu! Najmlađi kadeti nastupili na 2. Otvorenom turniru regije!

.

Obilježavanje pada Vukovara (18.11.2018. Slavonski Brod)

PODVINJSKO BRDO-VOĆNJAK

TOP ZA BOROVE-BEZ POSTOLJA

POMOĆ PRI ODRŽAVANJU GROBNIH MJESTA

► REGISTRIRAJ SE DA OBJAVIŠ OGLAS

.

Kod Okučana u prometnoj nesreći smrtno stradao 51-godišnjak

.

U Bukovlju u nebo puštena misijska krunica

.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

.

U dobroj atmosferi Hrvatske košarkašice nisu uspjle pobijediti

.

Moto karavani u znak sjećanje na žrtvu Vukovara danas su se pridružili članovi brodskih moto klubova

.

Milorad Pupovac odao počast žrtvama u Vukovaru

.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak: „HNS-ov smjer je ni lijevo ni desno, nego samo naprijed“

.

Kakvo vrijeme nas očekuje danas

.

Hrvat na Eurojackpotu osvojio skoro milijun kuna, evo gdje se večeras slavilo

.

Tomislav Bralić i klapa Intrade oduševili publiku u Garčinu

.

Gradonačelniče pomozite! Vapaj dvije zlostavljane bludnice iz brodskog kupleraja Zemun, godine 1908.

.

Obavijest o zatvaranju prometa

.

Smrtno je stradala 42-godišnja biciklistica

.

Sa prodajnih polica otuđile više desetaka raznih parfema

.

75 godina VI korpusa NOVJ-a

.

Tribina „SMIJE LI RATNIK PLAKATI“

.

Emotivan oproštaj i poruka Marija Mandžukića

.

Je li Crni Petar rasistički lik?

.

Slavonski Brod -U teškoj prometnoj nesreći jedna osoba smrtno stradala

.

Nisam pušač, i totalno negiram cigare, pod odmorom više od pola razreda ide pušiti

DJEVOJKA DANA

Današnja DJEVOJKA DANA na SBonline