NASLOVNADRUŠTVO
Hrvatski nastavnici su jako nezadovoljni plaćama, ali ne bi mijenjali posao

FOTO: Ilustracija

Hrvatski nastavnici su jako nezadovoljni plaćama, ali ne bi mijenjali posao

30.6.2019. 21:53 | Objavio Ivica Janković IZVOR: Index PREGLEDA: 1117

Hrvatski nastavnici vrlo su nezadovoljni plaćama i tretmanom političara i medija, no imaju vrlo dobro mišljenje o kvaliteti vlastite nastave, vrlo su zadovoljni svojim poslom i ne bi ga mijenjali, među ostalim zbog radnog vremena i sigurnosti koju pruža, pokazalo je ispitivanje TALIS-a (Teaching and Learning International Survey) koje se svakih pet godina provodi među zemljama članicama i partnerima OECD-a, piše Index

U svakoj zemlji sudionici online ispitivanje provedeno je 2018. u 200-tinjak škola, među 20-ak nastavnika po školi, uključujući i ravnatelje. U Hrvatskoj je ukupno sudjelovalo malo više od 6000 nastavnika te oko 330 ravnatelja. Ispitivanje se temelji na iskazima koje su dali sami sudionici.

Vrlo nezadovoljni plaćama


Rezultati ispitivanja pokazuju da više od tri četvrtine hrvatskih nastavnika nije zadovoljno plaćom koju dobivaju za svoj posao, dok ih je oko polovice nezadovoljno uvjetima rada.

U TALIS-ovu ispitivanju nastavnici su, među ostalim, trebali procijeniti u koja bi se od ponuđenih područja trebalo dodatno ulagati kad bi se proračun za školstvo povećao za 5%.

Većina sudionika zemalja OECD-a izjasnila se da bi prije svega smanjili veličine razreda ulaganjem u nova zapošljavanja. Povećanje učiteljskih plaća im je na drugom mjestu, a slijede visokokvalitetno stručno usavršavanje i smanjivanje administrativnih poslova učitelja zapošljavanjem pomoćnog osoblja. Smatraju da je povećanje njihovih plaća od najveće važnosti

Hrvatski učitelji i nastavnici u velikoj većini (77%) smatraju da je povećanje njihovih plaća područje od najveće važnosti.

Nakon plaća po važnosti ulaganja za nastavnike u Hrvatskoj slijede unapređivanje školskih objekata i sadržaja te ponuda visokokvalitetnog stručnog usavršavanja. U ostalim zemljama sudionicama to je pitanje tek peto po važnosti.

Pružanje podrške učenicima s posebnim potrebama za hrvatske je nastavnike četvrto po važnosti. Smanjivanje veličine razreda, koje je u prosjeku najvažnije u zemljama sudionicama, hrvatskim je nastavnicima tek na petom mjestu. Razlog tome mogla bi biti činjenica da broj učenika po razredu u Hrvatskoj kontinuirano pada te da je danas ispod prosjeka OECD-a, no autori hrvatske analize to ne adresiraju. Najmanju važnost hrvatski učitelji i nastavnici daju ulaganju u nastavne materijale, baš kao i njihovi kolege iz drugih zemalja OECD-a.

Analize nezadovoljstva plaćama

Autori hrvatske analize rezultata TALIS-a iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) ponudili su neka moguća tumačenja i opservacije nezadovoljstva plaćama među hrvatskim nastavnicima. Tako, primjerice, ističu da je udio nastavnika koji u nekoj zemlji daju veliku važnost povećanju plaća to viši što su učiteljske plaće niže u smislu kupovne moći.

Najmanje nezadovoljstvo plaćama izrazili su nastavnici onih zemalja u kojima je razlika između njihovih i plaća profesora u tercijarnom obrazovanju, na sveučilištima i veleučilištima, najmanja. Među takve spadaju Australija, Austrija, Belgija, Danska, Slovenija i Španjolska u kojima se to područje uopće nije našlo u skupini najvažnijih za ulaganje u obrazovanje (o čemu će biti riječi kasnije).

Zanimljivo je, ali i očekivano, da u Hrvatskoj plaćama veći prioritet daju nastavnici iz urbanih sredina u kojima su troškovi života veći, baš kao što su i prosječna primanja sugrađana s kojima se uspoređuju veća. Sličan fenomen zabilježen je i u nekim drugim zemljama u kojima su plaće iste za sve, neovisno o lokacijama na kojima žive i rade. Tako, primjerice, nije u Finskoj u kojoj plaće ovise o mjestu rada i deficitarnosti područja koje predaju - nastavnici matematike ili informatike zarađuju više po satu od nastavnika tjelesnog.

Također je zanimljivo da hrvatski učitelji koji su birali učiteljsko zanimanje iz društvenih razloga poput utjecaja na razvoj djece i mladih rjeđe daju važnost povećanju plaća od učitelja koji su birali učiteljsku profesiju iz osobnih razloga, primjerice ekonomskih ili zbog radnog vremena. Nezadovoljniji plaćama također su i nastavnici koji su birali učiteljski poziv jer im omogućava jasno zacrtani put i stabilnost posla.

Zadovoljni su načinom na koji rade svoj posao

Hrvatski učitelji i nastavnici dobro ocjenjuju svoj angažman u razredu. Više od 70% osnovnoškolskih učitelja i više od 60% srednjoškolskih nastavnika smatra da su njihovi kolege u školi otvoreni za promjene i razvijanje novih ideja za učenje i poučavanje. Jednako tako, više od 80 posto ih smatra da mogu dobro upravljati razredom te da su uspješni u poučavanju.

Prema rezultatima, hrvatski nastavnici rjeđe trebaju održavati i uspostavljati disciplinu tijekom nastave u usporedbi s prosječnim TALIS-ovim učiteljima, a također se mnogo rjeđe susreću s incidentima u razredu i s nasiljem među učenicima.

Više pročitajte klikom OVDJE
*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Pleterničanku (22) ʺsigurna dojavaʺ na kladionici koštala 5,500 kn

.

Predstavljen program 15. Festivala amaterskih kazališta

.

Mlijeko postaje luksuz, cijena po litri prelazi 10 kuna, a svi se pitaju hoće li i tu država intervenirati

.

U RH dosad 12 slučajeva majmunskih boginja. Planira li se masovno cijepljenje?

.

Evo kakvo nas vrijeme danas očekuje

.

OVO MOGU SAMO ONI: Sinoć je napravljen spektakl. Što nas očekuje danas?

.

DONOSIMO: Evo koliko nas dijeli od povijesno niskog vodostaja u Sl. Brodu

.

POLICIJA MOLI ZA POMOĆ: U Sl. Brodu nestala djevojka

.

Pet brodskih obitelji dobilo opremu za novorođenčad

.

NOVI UDAR NA POTROŠAČE: Sirevi skuplji i do 100%

.

Dolazi nam novi toplinski val, temperature se penju do +39 stupnjeva!

.

EVO REKORDERA: Policija provodila pojačan nadzor

.

POLICIJA OBJAVILA FOTKU: Evo kako Brođanin uzgaja marihuanu

.

EVO KAKO JE BROĐANIN PREVAREN: Policija traga za počiniteljem

.

Hugići iz Slavonskog Broda brončani na državnoj završnici u odbojci

.

RADIT ĆE I SUBOTOM: Objavljeni detalji

.

Sve više slučajeva ‘prebjega’ stranih radnika iz Hrvatske: Iz tvrtke odlaze s mobitelima i u radnoj odjeći

.

Pčelari u teškoj situaciji: “Meda je malo, prinosi su dosta smanjeni”

.

I OVO SE DOGAĐA: Lopov provalio u kuću i ukrao smrznuto meso iz hladnjaka

.

Hoće li se u Hrvatskoj uskoro s hrane ukinuti oznaka ʼnajbolje upotrijebiti doʼ?

.

Večeras spektakl na nebu: Evo detalja

.

Povlači se poznata hrana za pse, nemojte ju davati kućnom ljubimcu

.

Evo kakvo nas vrijeme danas očekuje

.

Evo koji će biti najmanji iznos koji ćete dizati na bankomatima kad se uvede euro

.

Proslavljen blagdan sv. Lovre u Sl. Brodu

.

OVO MORATE PROČITATI: Za sve rođene 1950-ih, 60-ih, 70-ih i 80-ih...

.

Upišite svoju djecu u preostala dva ciklusa Brodskog ljetnog kampa

.

Brodski policajci spremni za Schengen

.

DNEVNIK BOLESNIKA: Odbijenice u brodskoj bolnici

.

S više od dva promila pobjegao s mjesta nesreće

FOTONALAZ

KRENULO SE S EUROM NA BRODSKOJ TRŽNICI: Evo koliko košta rajčica