Danas obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

FOTO: Grad Slavonski Brod

27.1.2023. | 11:00 | Grad Slavonski Brod
IZVOR: Grad Slavonski Brod
Pregleda: 517

Dana 27. siječnja 1945. godine, Crvena armija oslobodila je najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj i time se današnji dan, od 2005. godine, obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na sve žrtve holokausta.  Ovo je dan kada se odaje počast žrtvama holokausta tijekom Drugog svjetskog rata diljem svijeta, a cilj je podizanje svijesti o prevenciji genocida, uspostavljanje tolerancije i poštovanja kao ključnog temelja za razvoj mira.

Yad Vashem, svjetski centar za dokumentaciju, istraživanje i edukaciju o holokaustu, središnje je mjesto očuvanja sjećanja na šest milijuna Židova koje su ubili nacisti i njihovi suradnici. Prema podacima Yad Vashema, najveći intenzitet sustavnog i masovnog uništenja izvršen je 1942. godine, kada je u koncentracijskim logorima ubijeno dva i pol milijuna Židova, a među žrtvama holokausta bilo je i milijun i petsto tisuća djece. Osobe koje su tijekom Drugog svjetskog rata pomagale Židovima i spašavale njihove živote, a riskirajući pritom vlastite, Yad Vashem odlikuje medaljom i naziva ih „Pravednicima među narodima“. Za vrijeme holokausta, mnogi su Hrvati pomagali Židovima, a među njima je i Brođanin Stjepan Kirhofer. Upravo zbog njegove velike žrtve i hrabrosti, u svibnju prošle godine Stjepan Kirhofer je posthumno svečanim činom odlikovan titulom „Pravednika među narodima“. Naime, od nacističke smrti spasio je tadašnjeg sedmogodišnjeg dječaka Ljubu Pechija koji danas živi sa svojom obitelji u San Diegu. 

„Turbulentna povijesna vremena uvijek iznjedre heroje koji nam pokazuju put prema boljoj i pravednijoj budućnosti, a jedan od njih zasigurno je bio i Stjepan Kirhofer koji nije dopustio da rat i ideologija unište snove, nadanja i životne planove tada jednoga dječaka.“, prilikom svečanosti u svibnju prošle godine izjavio je gradonačelnik Mirko Duspara.


VIŠE NA TEMU:
RAT
ŽIDOVI

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI