SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

4635 doza cjepiva utrošeno na ljude koji nisu u prioritetnim skupinama

PRIJE 3 GODINE
TEKST: Telegram.hr/Telegram.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | 4635 doza cjepiva utrošeno na ljude koji nisu u prioritetnim skupinama SB Online | 4635 doza cjepiva utrošeno na ljude koji nisu u prioritetnim skupinama

PRIJE 3 GODINE
TEKST: Telegram.hr/Telegram.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Nakon što se u javnosti pojavila priča da su se rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i njegova supruga cijepili preko reda, da se cjepivo “ne baci”, novinari RTL-a su poslali upit HZJZ-u o tome koliko je još takvih slučajeva.

Naime, trenutno se cijepe prioritetne skupine, a tek nakon što se one procijepe, cijepit će se ostali građani. U prioritetne skupine, primjerice, spadaju korisnici domova za starije i osobe koje brinu za njih i zdravstveni radnici. No, kako su iz HZJZ-a odgovorili RTL-u, van prioritetnih skupina je utrošeno 4635 doza cjepiva.

Van prioriteta cijepljenja potrošeno 4635 doza HZJZ tvrdi kako se ponajprije radi o osobama koje su kronično bolesne ili starije. “Primjerice, pacijenti na hemodijalizi, te u puno manjem udjelu osobe koje ne spadaju u ove skupine”, dodaju i poručuju kako su te osobe prvenstveno cijepljene sa svrhom promicanja cijepljenja, u cilju opovrgavanja sumnje koja je kod prisutna kod dijela javnosti oko opravdanosti i sigurnosti cijepljenja. Potom su opisali kako se može, primjerice, cijepiti netko tko nije iz prioritetne skupine.

“Kao posebnost veznu uz organizaciju cijepljenja, treba istaknuti da se kod cjepiva Pfizer radi o bočici sa šest doza koje se sve trebaju primijeniti u razmaku od 6 sati, ako se bočica drži u hladnjaku, ili u roku od dva sata ako se bočica drži na sobnoj temperaturu. Kod cjepiva tvrtke Moderna radi se o 10 doza u bočici koje sve treba iskoristiti u roku od šest sati, dok se kod cjepiva AstraZeneca radi o bočici od 10 doza. Kod svakog cijepljenja može se dogoditi da pojedine osobe koje su naručene na cijepljenje ipak nisu mogle primiti cjepivo zbog primjerice povišene temperature”, poručuje Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a te dodaje što se u tom slučaju radi.

“Za takvu pokoju dozu viška nije uvijek moguće organizirati iznenadno neplanirano cijepljenje neke druge osobe koja pripada ovim prioritetnim skupinama, pogotovo ako se radi o popodnevnim ili večernjim satima te ako je rok trajanja bočice još svega nekoliko minuta. U takvim pojedinačnim i iznimnim situacijama ipak smatramo da je opravdano primijeniti dozu viška kod osobe koja ne spada u neku od navedenih kategorija, nego baciti tu dozu jer joj ističe rok trajanja”, zaključuju iz HZJZ-a.

Dosad ukupno cijepljeno 62.736 osoba Prema najnovijim podacima koje je HZJZ poslao, do 10. veljače je utrošeno ukupno 107.080 doza cjepiva, što je 68,4% od ukupno zaprimljenih 156.450 doza cjepiva. Od ukupno utrošenih 107.080 doza cjepiva, 44.344 osoba docijepljeno je drugom dozom pa je za njih cijepljenje završeno, a 18.392 osoba je cijepljeno jednom dozom, što znači da je jednu ili obje doze cjepiva zaprimilo 62.736 osoba.

Od toga, 54.483 doze utrošene su u zdravstvu, 41.544 u domovima za starije i nemoćne, za cijepljenje pripadnika žurnih službi radi odlaska u potresom zahvaćeno područje Sisačko-moslavačke županije utrošeno je 2.058 doza cjepiva, a na građane čiji su životni uvjeti narušeni potresom 4.360.

Izvor:www.telegram.hr




Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: