• media-share-0-02-05-da6f8d9d8ffcaaf94239df5ecb219349d7248319743272d4f2020dfa70e3c18b-picture

  Drustvo i infrastruktura | Istaknuto | Vijesti

  Zelena lista odlučila je pomoći da građani Slavonskog Broda ostvare pravo na čist zrak

  Objavio: sbonline  / 09.11.2017 @ 13:47 - 771 pregl.

  Podjeli s prijateljima!

 • Zelena lista odlučila je pomoći da građani Slavonskog Broda ostvare pravo na čist zrak, temeljno ljudsko pravo.
  Smatramo da se problem rješava u Zagrebu, dok njima ne zasmrdi, kao što smrdi građanima Slavonskog Broda, neće se ništa rješavati.

  Na zamolbu jednog od brodskih ekoloških aktivista povjesničara Petra Bašića, Zelena lista je u Zagrebu organizirala prosvjedne akcije pred Ministarstvom zaštite okoliša i Vladom, uputili smo otvoreno pismo premijeru, održali s naših tisuću članova nekoliko prosvjeda pred ključnim institucijama…
  Smatramo da je pritisak javnosti (masovna okupljanja Brođana, prosvjed s privremenim zatvaranjem graničnog prijelaza…) i naše prosvjedne akcije proljetos stvorila kritičnu masu spoznaje da je zadnji trenutak za rješenje problema zagađenja iz prekosavske rafinerije.
  Promjena u ministarstvu i dolazak ministra Ćorića omogućila je da se ozbiljno počne razmatranje problema. Stoga ćemo nastaviti razgovorima i dijalogom predlagati rješenja jer se pokazalo da se može i bez prosvjeda ako ima volje s druge strane. Pozdravljamo napore koje je Predsjednica Grabar Kitarović učinila direktno s ruskim vlastima.
  Mislimo da je i kaznena prijava protiv rafinerije koju je podnio g. Bašić doprinijela i da ruski vlasnici ozbiljno prihvate da je riječ o velikom problemu, koji bi mogao postati velik i za njih.

  Petar Bašić i većina ostalih aktivista smatra da je ovo malen ali dobar korak u pravom smjeru. Nažalost, kaznena prijava je i nakon 6 mjeseci u ladici DORH-a, nije ju ni prihvatilo niti odbacilo.
  S druge strane pozdravlja dobru volju rafinerije da počne rješavati problem.
  Plinifikacija će riješiti možda tek trećinu zagađenja. Ključna ostaje modernizacija postrojenja i osobito doprema kvalitetnije nafte! Stoga prijetnja tužbom prema Janafu ostaje premda za sada će se ići predlaganjem, jer su državne institucije konačno pokazale dobru volju.
  Petar Bašić poziva da general Čermak (čije su tvrtke dobile posao plinifikacije i uporabe postojeće državne infrastrukture produktovoda bez natječaja!) pokaže također dobru volju.
  Građani Broda zahtijevaju ne samo čist zrak u budućnosti već i naknadu za štetu u zadnjih osam godina.
  Neka general Čermak dođe u Slavonski Brod i s gradonačelnikom Dusparom, načelnikom Sibinja (kroz koji također prolazi plinovod a i zagađen je) Pavićem kao i županom brodsko-posavskim Marušićem dogovori modalitet isplate dijela dobiti koju će imati od ovoga direktno dogovorenog posla kao ekološke rente lokalnoj zajednici, jer svi veliki objekti (plinska polja općini Molve, nuklearka gradu Krškom, hidroelektrane lokalnim zajednicama …) čak i kad su savršeno čisti plaćaju tu rentu kao dobru europsku praksu.
  Nije važan iznos od 1, 3 ili 5% dobiti, važan je simbol da shvaća što njegov posao sa zagađivačem; neka na primjer pomogne ovom nogometnom klubu darujući dječjoj školi nogometa, da se djeca bave sportom ili neka sufinancira opremanje brodske bolnice za saniranje posljedica zagađenja…
  Organizirat ćemo i skup svih ekoloških aktivista na kojem ćemo tražiti daljnje korake na smanjenju zagađenja nakon plinifikacije.

  Facebook

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 • Anketa