• podrska-erdoganu-470x2622x

  (Izvor: Net.hr/Telegram.hr)

  Istaknuto | Vijesti

  Zadnji viđen kod Slavonskog Broda! Čudni kamioni se pojavili na cestama…

  Objavio: Ivica Janković / 16.05.2017 @ 16:23 - 11.883 pregl.

  Podjeli s prijateljima!

 • Kamioni jedne od većih turskih špediterskih tvrtki Barsan Global Logistics (BGL) – od kojih je jedan snimljen prošlog četvrtka na autocesti u blizini Slavonskog Broda – veličaju tursku demokraciju ogromnim plakatima na stražnjim vratima svojih vozila. BGL nije jedina turska špediterska kompanija koja to čini, piše Telegram

  I druge, poput primjerice ATO Transa, Ekole, IKRA-e ili Öztorunlara voze diljem Europe hvaleći demokraciju u Turskoj natpisom na engleskom jeziku: Democracy Wins in Turkey (Demokracija pobjeđuje u Turskoj). Prema podacima turskih medija tiskano je oko 65.000 takvih plakata koji oblijepljeni na njihovim kamionima koji iz Turske, preko Rumunjske, Bugarske, Srbije i Hrvatske voze diljem zapadne Europe, piše telegram

  Erdogan našao jeftin nači kako propagirati svoj režim

  Mnogi od njih mogu se, na putu prema Sloveniji, Austriji, Italiji, Njemačkoj…, vidjeti i na našim autocestama. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, koji je travanjskim referendumom proširio svoje ovlasti gotovo do sultanskih, tako je pronašao jeftin, ali vrlo djelotvoran način propagiranja svog režima koji je sve samo ne demokratski.

  Predsjednik Hrvatske udruge sudaca, Đuro Sessa nedavno je govoreći za Telegram u svojstvu dopredsjednika Međunarodne udruge sudaca upozorio kako je od 15. srpnja prošle godine, kada je u Turskoj propao pokušaj državnog udara, više od petine tamošnjih sudaca, njih 2.538, smijenjeno, a mnogi od njih su u zatvorima.

  U turskim zatvorima nalazi se 165 novinara

  U vrlo svježem izvješću Norveške udruge sudaca, objavljenom ovog mjeseca, kaže Sessa za Telegram, potvrđeno je kako sloboda govora u Turskoj nikada nije bila pod većim pritiskom. To stoji u izvješću kojeg je potpisala Heidi Heggdal, sutkinja okružnog suda u Oslu. Ona je zajedno s međunarodnim PEN-om i ICJ-om (International Commission of Jurists) posjetila Tursku potkraj siječnja ove godine, kako bi se uvjerila o tamošnjim političkim prilikama.

  U nedavnom izvješću koje je objavio PEN Inernational kaže se kako se u Turskoj, u ovom trenutku, u zatvorima nalazi 165 novinara, od kojih protiv troje nije podignuta ni optužnica. Ionako tragično stanje medijskih sloboda u Turskoj dodatno se pogoršalo nakon pokušaja državnog udara sredinom prošle godine. Tada ih je zatvoreno 133, a još 99 novinara bilo je uhićeno, no kasnije i pušteno.

  Potreba za senzibiliziranjem javnosti na Zapadu

  Norveška sutkinja Heidi Heggdal, koja je bila u izaslanstvu PEN Internationala, kaže kako su u razgovorima s više predstavnika nekoliko organizacija za zaštitu ljudskih prava, sudaca, odvjetnika i tužitelja, kao i novinara i medijskih nakladnika, čuli da stanje u modernoj Turskoj nikada nije bilo teže. Kao jedan od načina da se stanje ondje poboljša, naveli su pritisak koji je potrebno učiniti prema Erdoganovu režimu, ali i senzibiliziranje javnosti na Zapadu prema onome što se događa u Turskoj.

  U izvješću o dramatičnom kršenju demokracije u Turskoj norveška sutkinja Heidi Heggdal navodi i razgovor s odvjetnikom Önderom Durduom, koji brani utamničenog suca Metina Özcelika, uhićenog 30. travnja 2015. godine u Istanbulu samo zato što je na slobodu pustio uhićenog policajca i novinara.

  Durdu kaže kako se Özcelik u pritvoru nalazi od uhićenja, te da je u međuvremenu optužen i za sudjelovanje u pokušaju državnog udara 15. srpnja 2016., mada je u to vrijeme već 16 mjeseci bio u zatvoru. Uvjeti u turskim zatvorima su očajni, rekao je Durdu, a sutkinja Heidi Heggdal navela u izvješću. U ćeliji s još trojicom zatvorenika sudac Özcelik nije imao ni krevet, pa je spavao na improviziranom ležaju napravljenom od praznih bočica za vodu.

  Nisu sigurni ni odvjetnici koji brane ‘teroriste’

  Ni odvjetnici koji su, poput Öndera Durdua, na slobodi, nisu sigurni da neće biti uhićeni. Naime, stoji u izvješću norveške sutkinje Heggdal, vlasti su vrlo sumnjičave prema odvjetnicima koji se prihvate obrane ”terorista” ili osoba za koje tvrde da su povezane s pokretom Muhammeda Fethullaha Gülena, pisca, političara i bivšeg imama, koji živi u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama i čije je izručenje, pod izlikom da je stajao iza državnog udara, tražio Erdoganov režim.

  Odvjetnike koji brane osobe zatočene zbog sumnji u sudjelovanje u državnom udaru, kaže odvjetnik Durdua, vlasti u Turskoj također smatraju ”teroristima”, a neki od njih pod tim su izgovorim i uhićeni. No, bez obzira na zastrašujuće kršenje ljudskih prava u Turskoj, dramatično gušenje medijskih sloboda i ozbiljno urušavanje demokratskih institucija, brojni kamioni koji iz Turske prevoze robu u Europu i dalje su ukrašeni plakatima s natpisom: Democracy Wins in Turkey.

  Autor: Drago Hedl

  Facebook

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 • Popularno

  Anketa