• images

  Drustvo i infrastruktura | Istaknuto | Vijesti

  Vlada RH odlučila, voda neće poskupljivati…

  Objavio: Ivica Janković / 02.12.2017 @ 08:21 - 493 pregl.

  Podjeli s prijateljima!

 • SLAVONSKI BROD- Na temelju predloženih izmjena Zakona o financiranju vodnog gospodarstva neće doći do povećanja cijene vode, a građani neće biti dodatno opterećeni.

  Rekao je to ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na sjednici Vlade u Osijeku, piše Glas Slavonije, Vlada je u saborsku proceduru poslala prijedloge izmjena dvaju zakona – o vodama i o financiranju vodnog gospodarstva. Izmjene zakona o financiranju vodnog gospodarstva Vlada je uputila u hitnu saborsku proceduru, jer je važećim zakonom uspostavljen privremeni obračun naknade za korištenje voda, za što je osnovica isporučena količina vode, a traje do kraja ove godine.

  Nedonošenjem predloženih izmjena od početka iduće godine počeo bi obračun prema zahvaćenoj vodi, što bi, s obzirom na gubitke u javnoj vodoopskrbi od prosječno 49 posto, rezultiralo bitnim povećanjem cijene. Stoga se izmjenama ponovno uspostavlja privremeni obračun naknade (prema isporučenoj količini vode), a do primjene uredbe o visini naknade za korištenje voda, kojom bi se uredili i korekcijski koeficijenti za naknadu za korištenje voda zbog prihvatljivih gubitaka vode.

  U međuvremenu će se provesti aktivnosti na uspostavi sustava telemetrijskog praćenja mjerenja zahvaćenih količina te kroz Plan upravljanja vodama osigurati sredstva za sanaciju gubitaka vode. “Na taj način neće doći do povećanja naknade za korištenje voda”, kazao je Ćorić. Predloženim se izmjenama želi poboljšati obračun i naplata naknade za uređenje voda pa se predlaže da jedinice lokalne samouprave, koje uz komunalnu naknadu naplaćuju i naknadu za uređenje voda i koje su za to dosad dobivale pet posto od naplaćene naknade, ubuduće dobiju 10 posto iznosa te naknade.

  U redovnu saborsku proceduru upućene su izmjene Zakona o vodama, prema kojemu bi se taj zakon u pogledu zaštite voda odnosio na sve vode bez izuzetka. Korištenje priobalnih, mineralnih i geotermalnih voda ostaje u posebnim zakonima (pomorstvo, energetika i rudarstvo), ali zaštita tih voda je u Zakonu o vodama. Jedan od prijedloga je da investitor vodne građevine za proizvodnju električne energije, koje se grade na javnom vodnom dobru, može graditi na temelju prava građenja na rok od 99 godina.

  Facebook

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 • Anketa