• lenovo-yoga-3-pro-laptop-tablet

  Drustvo i infrastruktura | Istaknuto | Vijesti

  Svi učenici će dobiti tablet, neće ih platiti roditelji?

  Objavio: Ivica Janković / 11.03.2018 @ 11:40 - 1.456 pregl.

  Podjeli s prijateljima!

 • SLAVONSKI BROD- Ono što smo radili transparentno je, može se pratiti. Odgovorilo se na javnu raspravu, išlo se u međunarodne recenzije, sad se radi na osiguranju uvjeta za provedbu.

  Moram reći da mi kao nestranačkoj osobi iz struke i cijelom mom stručnom timu, HNS daje zbilja veliku podršku, piše novilist.hr S druge strane, kritičari su govorili da u to ne treba ići još dvije, tri godine, dok se ne izjednače uvjeti diljem Hrvatske – to nije realno.

  Neposredno uoči objave rezultata natječaja za novu Ekspertnu radnu skupinu (ERS), s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak razgovarali smo o toj i drugim vrućim temama u resoru koji namjerava reformirati.

  Kakav sastav ERS-a očekujete?

  – Ministarstvo je odradilo svoj posao, uputilo sve materijale uredu premijera, očekuje se da PSP potvrdi administrativnu provjeru kako bi se mogle objaviti pravovaljane prijave. Nakon žalbenog roka između potvrđenih kandidata PSP izabire članove ERS-a. Međutim, treba reći da ovu eksperimentalnu provedbu reforme vodi Ministarstvo. Tako je to napisano i u predloženom akcijskom planu. Od ERS-a, kad bude imenovan, očekuje se prije svega da prati eksperimentalnu provedbu.

  ERS će vam biti nadzornik?

  – Ne, već netko tko prikuplja informacije, obrađuje ih i planira neke sljedeće korake. Sada radimo na implementaciji kurikuluma. A ono što predstoji, i gdje definitivno vidim ulogu ERS-a, je korak naprijed. Pred nama je razrada kurikuluma za 9-godišnju osnovnu školu, ERS bi tu trebao imati veću ulogu.

  Očekujete da će ERS biti prije svega tijelo stručnjaka, a ne politički imenovanih kadrova?

  – Da. I ranije smo za reformske procese imali različita povjerenstva, jedino ona nisu bila formirana na ovaj način kao što se sad formira ERS koji očito izaziva veliku pažnju javnosti, što je dobro.

  Četiri grupe
  Je li vam prihvatljivo da na čelu ERS-a bude državni tajnik Matko Glunčić, koji navodno pretendira na to mjesto? Može li ERS voditi osoba koja je kurikularnu reformu nazivala promašenom i štetnom?

  – Legitimno je pravo svakog da se javi. Tako se i državni tajnik može javiti. Postoje različiti pristupi tko može voditi takav proces, osobno ne bih imala ništa protiv da to vodi osoba koja je dužnosnik ukoliko bi to bilo u njegovom djelokrugu obaveza. To nije kod državnog tajnika Glunčića slučaj. Ako se taj problem pojavi, to bi trebalo razriješiti, ali prije svega treba uzeti u fokus da osoba koja vodi ERS mora imati kompetencije, projekte, radove s tog područja, dokazati svoju stručnost. Naravno, prije svega udovoljiti kriterijima iz natječaja.

  Očekujete li da imenovanje novog tima prođe bez žestokih reakcija kakve su pratile prošli ERS?

  – Očekujem da to bude tijelo stručnjaka. Zato smo dosta jasno formulirali četiri grupe stručnjaka iz škola, nastavničkih studija, pedagoge, stručnjake iz sustava visokog obrazovanja, da bi se jasnije profilirali ljudi koji se javljaju. Žao mi je da smo ušli u fazu propitivanja osoba umjesto propitivanja njihove uloge.

  Kad će se imenovati ERS?

  – Mislim da će trebati još mjesec dana.

  Koliko se škola dosad prijavilo za eksperimentalnu fazu kurikularne reforme?

  – Javile su se škole iz različitih krajeva Hrvatske, s juga i sa sjevera. Upita imamo dosta, ali kad dođe rok, znat ćemo više. Rok od mjesec dana škole nastoje rasporediti tako da donesu potrebne odluke.

  Učitelji i nastavnici svjedoče da je interes za reformu pao, a entuzijazam splasnuo u odnosu na 2015., kad se oko reforme obrazovanja na noge diglo 50.000 ljudi. Vjerujete li da možete vratiti taj polet u škole?

  – Ja imam malo drugačiji dojam. Danas smo bili u jednoj školi u Zagrebu, a entuzijazam učitelja, učenika i predstavnika roditelja je bio stvarno visok. Naravno da postoji puno pitanja, ali moramo biti svjesni da se promjene događaju jedino ako u njima sudjelujemo. To da netko sjedi i čeka promjene, ne pomaže. Sudjelovanje u reformi traži dodatni napor, ali sigurna sam ipak da će taj proces biti i jako uzbudljiv, jer to je prvi put nakon dugog niza godina da se s ovakvim eksperimentom i ovako velikim obuhvatom ulazi u hrvatske škole. Cijeli tekst pročitajte OVDJE

  Facebook

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 • Anketa