• unnamed

  Drustvo i infrastruktura | Istaknuto | Vijesti

  Svečano otvoreno regionalno natjecanje škola „Navike promijeni- školu opremi“

  Objavio: Ivica Janković / 06.12.2017 @ 16:24 - 699 pregl.

  Podjeli s prijateljima!

 • Dana0 5.12.2017. godine u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli, BiH, održana je svečana ceremonija službenog otvaranja regionalnog natjecanja škola „Navike promijeni – školu opremi“.

  Na ceremoniji su prisustvovali Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, dva zamjenika Župana Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković i Damir Mirković, članovi projektnog tima,  predstavnici medija, i timovi svih 105 škola koje su se prijavile na takmičenje, i to 81 škole iz Tuzlanskog kantona (BiH) i 24 škole iz Brodsko-posavske županije (HR).

  Učenici, profesori i ravnatelji iz skoro svih prijavljenih škola iz Brodsko-posavske županije bili su prisutni na ceremoniji. Takmičenje obuhvaća ukupno 37596 korisnika objekata osnovnih i srednjih škola,

  Organizatori natjecanja su svi partneri u projektu – Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, te udruge Zelena akcija iz Zagreba, i Brodsko ekološko društvo (BED) iz Slavonskog Broda.

  Cilj natjecanja je promocija energetske učinkovitosti i uštede energije i vode, bez ikakvih dodatnih investicija, samo promjenom ponašanja korisnika objekta. Natjecanje se realizira u projektnoj regiji –  Tuzlanskom kantonu i Brodsko-posavskoj županiji.

  Sve škole koje su se prijavile na natjecanje, to će činiti u jednoj od kategorija: smanjenje potrošnje električne energije, smanjenje potrošnje vode ili smanjenje potrošnje toplinske energije.

  Nakon natjecanja koje će trajati četiri mjeseca, od 1. prosinca 2017. do 31. ožujka 2018. godine, bit će proglašene dvije škole pobjednice – jedna u Tuzlanskom kantonu, a druga u Brodsko-posavskoj županiji.

  Po jedna škola – pobjednica iz svake države bit će nagrađena sa:

  • fotonaponskim sustavom za proizvodnju električne energije;
  • solarnim laboratorijem koji ćemo u suradnji sa učenicima i osobljem škole opremiti sa mnogo korisnih stvari (npr. solarno drvo, solarna klupa, solarni roštilj, solarne lampe, i sl.)

  Natjecanje se organizira u okviru prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „PAMETNE ŠKOLE“. Vrijednost projekta je 1,6 miliona eura a financira se iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

  Facebook

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 • Anketa