• naslovna_resize

  Drustvo i infrastruktura | Istaknuto | Vijesti

  SLAVONSKI BROD – Postavljeni semaforski odbrojivači sekundi na prometnom raskrižju Gupčeve i Pilareve ulice

  Objavio: sbonline  / 02.02.2018 @ 11:40 - 1.066 pregl.

  Podjeli s prijateljima!

 • Na prometnom raskrižju ulica Matije Gupca i Đure Pilara postavljeni su odbrojivači sekundi na postojećim semaforima.

  Ovi instrumenti prvi su takve vrste postavljeni u našem gradu, a  nakon uspješne prošlogodišnje suradnje na sanaciji opasnih mjesta na području grada Slavonskog Broda na 13 gradskih lokacija, izvođač radova je Gradu Slavonskom Brodu i građanima odlučio donirati četiri odbrojivača sekundi.

  Postavljeni su odbrojivači Gigabroj, veličine 800×600 mm ugrađeni na konzolu semaforskog stupa, koji su ujedno i najveći takvi semaforski odbrojivači sekundi na tržištu. Vidljivi su s udaljenosti od 500 metara te rade po LED principu. Također, postavljeni su i odbrojivači Megabroj koji prikazuju odbrojavanje trajanja crvenog i zelenog svjetla, a ugrađuju se u semaforsku laternu.

  Prednosti ovih uređaja su što povećaju propusnu moć raskrižja i koordiniranih pravaca te smanjuju nervozu kod vozača na prometnim raskrižjima, a sve navedeno doprinosi i većoj sigurnosti u prometu.

  Grad Slavonski Brod dosad je kontinuirano radio na povećanju razine sigurnosti cestovnog prometa na području grada kako bi poboljšali zaštitu svih sudionika prometa, s naglaskom na pješake, posebice djecu i školaraca. Tako će se u 2018. godini za sanaciju opasnih mjesta i osiguranje svjetlosne prometne signalizacije, odnosno postavljanje LED cestovnih markera na pješačkim prijelazima i semafora s mjeračem brzine izvoditi radovi na 17 lokacija. Od toga će se na 14 gradskih lokacija postaviti cestovni LED markeri, a na tri lokacije novi semafori s mjeračem brzine. Ukupna planirana vrijednost projekta je 2,8 milijuna kuna.

  Projekt sanacije opasnih mjesta na području Slavonskog Broda provodio se i prošle godine, prijavljen je Ministarstvu unutarnjih poslova te se, uz Grad, financira i kroz Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2011. – 2020. godine.

  Facebook

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 • Anketa