• img-20170207-wa0002

  Crna kronika | Istaknuto | Vijesti

  Slavonski Brod – Ogledalo brodske neljudskosti

  Objavio: Ivica Janković / 07.02.2017 @ 14:23 - 22.682 pregl.

  Podjeli s prijateljima!

 • Nije dovoljno geografski biti na europskom kontinentu, niti je dovoljno hvaliti se kako smo „najveći grad na granici Europske Unije“, kako bismo bili Europa i kako bismo bili Europljani.

  Civiliziranu zajednicu čine ljudi koji se humano (u doslovnom značenju: ljudski) ponašaju prema drugim ljudima, sugrađanima i strancima i koji štite slabije članove društva. Isto tako, kao nadmoćna vrsta na ovom planetu, imamo dužnost brinuti se i o dobrobiti nižih vrsta životinja i očuvanju prirode u cjelini. Nažalost, Slavonski Brod je i u tom području na samom repu svih lokalnih zajednica ne samo civiliziranih zemalja već i unutar Hrvatske.
  Priložena slika dokazuje potpunu baš sasvim nehumanu (čitaj: neljudsku) nebrigu građana i lokalnih vlasti za pse koji su možda najstariji suradnici ljudske vrste i uz nas su od početaka uspona čovjeka.

  img-20170207-wa0002
  Grad koji se smatra gradom i koji je među nekoliko najvećih urbanih centara u državi nije riješio problem zbrinjavanja pasa lutalica. Bez obzira na kukanje o nedostatku novca, ovakve scene se ne bi smjele ponavljati. Prijašnjih godina „privremeni smještaj“ a zapravo gubilište pasa na Vijušu imao je politiku „humanog zbrinjavanja“ lutalica na način da su ih nakon tridesetak dana čuvanja u malim žičanim kavezima ubijali. Grad je čak primao neželjene pse koje su sami vlasnici dovodili u šinteraj i uspavljivao ih! Umjesto da iskoriste zakonske odredbe o dobrobiti životinja i nesavjesne vlasnike prijavljuju za kazneno djelo za koje je propisana kazna do 15 tisuća kuna i 6 mjeseci zatvora, grad je trošio proračunski, a zapravo naš novac, kako bi likvidirao jadne najbolje prijatelje ljudi.
  Nakon 12 godina ove gradske vlasti počelo se s gradnjom azila koji, uprkos cijeni od čak 5 milijuna kuna (prema suspektno precijenjenom projektu koji predviđa upravnu zgradu u ambulantu kao kućicu od dvjestotinjak kvadrata i nekoliko boksova!), još nije završen. Masovno čipiranje pasa omogućilo bi i da se uđe u trag nesavjesnim vlasnicima, pa bi se takvim kaznenim punjenjem proračuna osiguralo i još novca za brigu o onim životinjama koje zlostavljaju nepoznati počinitelji.
  Dok god nekome ne postane jasno da je briga prema psima ogledalo našeg odnosa prema drugim ljudima, ovakve grozne scene će se u Slavonskom Brodu nažalost ponavljati, kao dokaz naše civilizacijske i osobne zaostalosti.

   

   

  Autor: Ivica Janković

  Facebook

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 • Popularno

  Anketa