• zvornikdanas-ucenici-u-srednjoj-skoli-325x215

  (Foto: Ilustracija)

  Istaknuto | Vijesti

  PROTIV JEDNOSMJENSKE NASTAVE

  Slavonski Brod – Nastavnik Tandarić protiv plana Mirka Duspare

  Objavio: Ivica Janković / 20.08.2017 @ 09:04 - 4.366 pregl.

  Podjeli s prijateljima!

 • Suprotstavljajući se planu brodskog gradonačelnika Mirka Duspare – da u tekućem četverogodišnjem mandatu, u svim brodskim osnovnim školama, sukladno Državnom pedagoškom standardu osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja i materijalnim mogućnostima Grada, uvede jednosmjensku nastavu – Mario Tandarić, nastavnik Osnovne škole Antun Mihanović, navodno u funkciji voditelja Područne škole u Malom Parizu, odlučio je mobilizirati svekoliku brodsku javnost i roditelje tamošnjih đaka, ne bi li gradonačelnika zaustavio u njegovoj namjeri.

  S tim ciljem, u subotu, 19. kolovoza 2017. u 8:44 sati, Tandarić je ovdašnjim medijima odaslao poziv na tiskovnu konferenciju, koju namjerava održati u ponedjeljak, 21. kolovoza  2017. u 18:00 sati, ispred Osnovne škole ‘Antun Mihanović’ u Malom Parizu, Ulica Ivana Cankara bb. Temu konferencije naslovio je: “Naslino uvođenje jednosmjenskoga rada”.

  Radi se o šumovima u komunikaciji ili politikantstvu

  Tragom informacije koja, moguće, najavljuje dramatičan početak brodske političke jeseni, kontaktirali smo odgovorne u gradskoj upravi s ciljem upoznavanja s predmetom. Naime, željeli smo znati je li moguće da su međuljudski odnosi, na relaciji Grad – osnovne škole, na tako niskoj razini da je nastavnik prinuđen problem dramatizirati tiskovnom konferencijom ‘ispred škole’. Tim više jer se čovjek protivi “nasilnom uvođenju jednosmjenske nastave”, što je ravno protivljenju digitalizaciji, klimatizaciji, ili postavljanju pametnih ploča u učionice – čemu teže svi ljudi svijeta. Osim toga, čudno nam je bilo da problem ne artikulira ravnateljica škole, nego nastavnik.

  U Gradu tvrde kako čine dobro za djecu, roditelje i nastavnike

  – Sukladno planovima gradonačelnika, mogućnostima Grada, pedagoškom standardu i tehničkoj dokumentaciji, bit će provedeno uređenje Područne škole Antun Mihanović u Malom Parizu s ciljem osiguranja uvjeta za odvijanje jednosmjenske nastave. Pritom, dakako, još uvijek neće biti ispunjeni svi parametri iz ‘Standarda’, kao na primjer: dvorana za TZK, knjižnica, zajednički polivalentni prostor i drugi, ali će biti zadovoljeno osnovno načelo da površina svake učionica iznosi minimalno 2,5m2 po učeniku.

  ‘Osnovni standard školskog prostora, u pravilu, treba osigurati rad škole u jednoj smjeni …’, kaže zakonodavac, ali za to država ne izdvaja potrebna sredstva, mada bi trebala jer je ona prikupila poreze (i) za osiguranje uvjeta rada osnovnih škola, a ne lokalna samouprava.

  Nažalost, sve je manje djece

  Iz podataka o broju polaznika zadnjih par godina, nažalost, vidljivo je kako postoje razredi s po 14 učenika. To nas je motiviralo da – decentraliziranim sredstvima, sredstvima Grada i onima koje namjeravamo tražiti iz fondova – idemo u osiguranje uvjeta za organizaciju jednosmjenske nastave.

  ‘Suhom gradnjom’, određenim preinakama prostora namijenjenih za puno veći broj učenika, namjeravamo povećati broj učionica. Istovremeno, osigurat ćemo i novu opremu. Na taj način, poboljšat ćemo tehničke preduvjete za izvođenje nastave, a o ravnateljima škola i njihovim nastavnicima ovisiti će hoće li to za posljedicu imati i bolje odgojno obrazovne rezultate – za SBplus, kazao je pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Damir Klaić.

  Izvor: SBplus

  Facebook

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 • Popularno

  Anketa