• duro-dakovic-1-325x215

  Biznis | Istaknuto | Vijesti

  ŠEF UPRAVE ĐURO ĐAKOVIĆ GRUPE ‘Lani smo promašili poslove vrijedne milijune kuna… Nemamo izbora, moram početi pobjeđivati na natječajima!’

  Objavio: Ivica Janković / 23.02.2018 @ 17:58 - 738 pregl.

  Podjeli s prijateljima!

 • Crni čelik nije pao s neba. Glavni je Kuvajćanin Al-Wazzan koji je naše tenkove prodao kuvajtskoj vojsci. On je naš agent u Kuvajtu.

  Cijela naša priča oko traženja svježeg kapitala vezana je uz državu kao vlasnika, ali kapital ne mora nužno doći kroz vlasništvo. Još nismo realizirali sporazum s Patrijom, čekamo zeleno svjetlo da krene proizvodnja. Oni diktiraju tempo. Mi smo im jedno od proizvodnih mjesta, drugo je u Poljskoj, piše Jutarnji list.

  Diplomirani inženjer strojarstva, Zagrepčanin Marko Bogdanović počeo je karijeru u Agrokoru, gdje je dogurao do pozicije direktora proizvodnje Ledo grupe te se bavio i vođenjem investicija.

  Kad je pozvan u Upravu Đure Đakovića 2012. godine, to mu se činilo kao dobar potez, izazov. Sada se ‘ulog’ povećao. U siječnju je postao predsjednik Uprave, a prvi mu je zadatak težak i škakljiv, da kompaniju brzopotezno izvuče iz ozbiljnog financijskog škripca.

  Prošla je godina zaključena s 27 milijuna kuna gubitka, stišću krediti, Đuro Đaković vapi i za 100-tinjak milijuna kuna kapitala, a najveći pojedinačni vlasnik je država.

  Inženjer u duši, Bogdanović je suzdržan, ne bombardira sugovornika suhim financijskim pokazateljima, a prema tom posrnulom slavonskobrodskom divu s tisuću radnika još uvijek osjeća… pa nešto kao ljubav.

  A prema politici? Nije bio, odgovara, niti jest član ijedne političke stranke. To ipak ne znači da o politici ne mora voditi računa.

  Kakav je osjećaj doći na čelo goleme kompanije u trenutku kada država procijeni da joj ona više nije od strateškog i posebnog interesa? Gradonačelnik Slavonskog Broda i drugi lokalni političari bili su silno razočarani, pa i radnici. A vi?

  – Treba demistificirati taj potez. Nije čudno da je lokalna zajednica tako reagirala, doživjeli su to kao da je država digla ruke od nas, no nije baš tako. Nas u Upravi taj potez nije iznenadio iz dva razloga. Prvo, završetkom dokapitalizacije prošlog ljeta država je vlasnički pala na 38 posto vlasništva. Drugo, mi direktno s državnim institucijama, primarno tu mislim na Ministarstvo obrane, napravimo tek četiri posto prihoda godišnje. Postavljalo se, dakle, pitanje što tu znači izraz ‘strateški interes’. Taj potez države zapravo odgovara realnosti, a omogućava kompaniji da, u svojoj konstantnoj potrazi za svježim kapitalom i strateškim partnerom, lakše izađe na tržište. Dugoročno je ta odluka pozitivna.

  Kakav je odnos Uprave kompanije i lokalnih političara? Čini se dosta intenzivan. Je li vam to problem?

  – Lokalna politika izuzetno je zainteresirana za stanje u Đuri Đakoviću i angažirana, tu radi tisuću ljudi, što je njima veliko biračko tijelo. No kompanija je izlistana na Zagrebačkoj burzi i ja imam zadatak štititi interese vlasnika plus efikasno voditi posao, pa tu politike ne bi smjelo biti. Pokušavamo je zaista držati izvan biznisa.

  No, zbog skidanja s liste strateških kompanija bilo je napeto, spominjali su se i prosvjedi, kod vas radi dosta bivših branitelja…

  – Bilo je to zbog nedostatka informacija, efekta iznenađenja. U kontaktu sa županom i gradonačelnikom to smo pokušali razjasniti, prezentirali smo mišljenje Uprave. Đuro Đaković je osjetljiva zajednica u kojoj zaista radi i veliki broj branitelja, a takve tenzije mogu lako pokrenuti događaje, ali mislim da smo primirili situaciju.

  Slažete li se s Nenadom Bakićem, drugim po veličini dioničarom u Đuri Đakoviću, koji provocira lokalne političare i poručuje im da, kad im je već jako stalo do kompanije, ulože u njene dionice?

  – Apsolutno se slažem. Pozvao bih ih da to učine. Bakić ima uzrečicu da se ljubav prema kompaniji najbolje pokazuje kroz ulaganje u nju. On to svojim primjerom vrlo zorno pokazuje.

  Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

  Facebook

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 • Anketa