• disappointment

  Foto: Ilustracija

  Istaknuto | Vijesti | životne priče

  RAZOČARANI HRVAT U NJEMAČKOJ: ‘Plakao sam i tresao se. Ne nasjedajte na bajke o savršenom poslu!’

  Objavio: Ivica Janković / 31.01.2017 @ 16:53 - 24.065 pregl.

  Podjeli s prijateljima!

 • Svakodnevno čitamo tužne vijesti o autobusima koji iz Hrvatske odvoze ljude u ‘bolji život’, koji ovdje ne mogu dočekati. No, isto tako sve češće slušamo i o gorkim iskustvima onih koje je umjesto obećanih uvjeta, meda i mlijeka, dočekalo samo veliko razočaranje.

  Redakciji RTL-a javio se čitatelj koji je opisao dramu kroz koju je prolazio na jednom poslu u Njemačkoj.

  Njegovu potresnu priču prenosimo u cijelosti.

  “Ne znam odakle da krenem pisati, a da vas sve navedem da pročitate ovaj tekst. Prije šest mjeseci sam došao u Stuttgart živjeti i raditi, a nakon samo par dana od moga dolaska našao sam posao u DORMERO hotelu sa 4 i pol zvjezdice. Potpisao sam ugovor sa Standard Premium Servicesom na šest mjeseci, a moj je posao bio da čistim sobe (zimmerreiniger). Navedena agencija za čišćenje soba je bila mnogima poznata kao veoma otvorena i prihvatljiva nama Hrvatima, Srbima, Rumunjima, Bugarima i Afroamerikancima koji su dolazili u inozemstvo raditi a nisu znali njemački jezik. Na razgovoru za posao je nama većini rečeno (a tako i piše u ugovoru) da je radno vrijeme od 8 do 14.30 a do 15 svi radnici trebaju napustiti zgradu i blizinu hotela i hotelskog dvorišta. Nakon samo tri, četiri prva radna dana u tome hotelu + ubrajam i svoje mnoge prijatelje koji su radili sa mnom, posao bismo završavali u 17, 18 sati, a dolazili bismo kući samo na tuširanje, jelo i spavanje te buđenje sljedeći dan u 6 i u 7 bismo odlazili na posao gdje bi nas dočekali s listama od 20-22 sobe i to sve na 2-3 kata što je previše posla jer bismo ‘mi svi’ morali završiti posao u 14.30. No, ovo je samo početak ljudi moji”, piše.

  Plaća svaki mjesec sve manja

  “Što je vrijeme više odmicalo, radnici (ubrajam i sebe jer sam I JA RADIO U TOM HOTELU) su počeli dobivati masovno puno soba, nedjeljom bismo znali doći kući oko 19 ili 20 sati, a sutradan bi nas opet čekalo isto. Kada je stigao kraj mjeseca i kada moramo dobiti svoju plaću, kada bismo otišli na prokleti bankomat da podignemo svoju plaću, mogli smo i znati što nas očekuje, nitko, ponavljam, ALI NITKO nije dobio veću plaću od 1100€. Moja prva plaća iznosi 1034€, druga malo manje, treća isto tako itd. Cura koja je radila u tom hotelu i koju poznajemm otišla je dolje u ured i pitala kada će biti plaća jer žena ima dijete kod kuće, mora kupiti kartu, platiti stan, mora se hraniti… Isti dan je dobila otkaz kada je uljudno pitala kada će sjesti plaća. Druga cura je bila bolesna, otišla je kod doktorice i dobila bolovanje od nekoliko dana, takva bolesna je došla na posao da preda to bolovanje šefu, a sljedeći dan je dobila pismeni otkaz od Standard Premium Servicesa. Svaki prekovremeni sat radnicima u tom hotelu NISU PLATILI, platne liste je rijetko tko dobio nakon tridesetog pokušaja ispitavanja: mogu li dobiti svoje platne liste?!? Sve to još više pogoršava situaciju kada je djevojka, radnica iz tog Dormero hotela, otišla provjeriti koliko ona ima pravo na povrat poreza. Gospođa za pultom joj je rekla da ona uopće nije prijavljena, da je nema u sustavu, da je doslovno radila za ZRAK”, piše ogoršeni čitatelj i podsjeća kako je do njih radnika došla šokantna ispovijest jedne cure koja je radila u toj agenciji, a koju su također prenijeli hrvatski mediji.

  Cijeli Članak možete pročitati OVDJE.

  Facebook

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 • Popularno

  Anketa