• pero

  Istaknuto | Vijesti

  Nakon Bašićeve kaznene prijave u Slavonski Brod stigli dužnosnici veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država

  Objavio: Ivica Janković / 14.05.2017 @ 12:17 - 12.902 pregl.

  Podjeli s prijateljima!

 • Nakon što je prošloga mjeseca brodski povjesničar Petar Bašić, kao privatna osoba, podnio kaznenu prijavu  protiv Rafinerije u Bosanskom Brodu zbog zagađenja zraka, te najavio privatnu građansku tužbu protiv Janafa i nadležnih državnih organa koji svojim činjenjem i nečinjenjem omogućuju Rafineriji da nas smrtonosno zagađuje, došlo je i do neočekivanih reakcija.

  Za detalje tužbi protiv ruskih vlasnika Rafinerije i stanja sa zagađenjem zraka u Slavnskom Brodu zainteresiralo se veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država.

  U Slavonski Brod su stoga stigle Jessica Martin, dužnosnica za ekonomska pitanja i Diana Matijaš Vengar, specijlistica za ekonomska pitanja veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, te Sutton Meagher, zamjenica šefa ureda u Banja Luci veleposlanstva SAD-a u Bosni i Hercegovini, koje su se sastale s podnositeljem tužbe Petrom Bašićem.

  “Američke diplomatkinje je interesirao motiv koji me je naveo da potražim sudski put kojim bismo spasili zdravlje i živote Brođana. Tražile su primjerke tužbe i građanske parnice to jest na kojim pravnim temeljima smatram da preko hrvatskog pravosudnog sustava mogu natjerati ruske vlasnike da ili moderniziraju Rafineriju ili ju ugase” rekao nam je Bašić

  U dvosatnom razgovoru na engleskom jeziku, zanimale su ih i dodatne informacije o vlasništvu u Optima grupi, političkim odnosima u Republici Srspkoj i BiH, a htjele su saznati više i o dosadašnjim akcijama građanskih inicijativa.

  Bašić nije bio sam s njima – “Pozvao sam i g. Petera Toth Gergja, barda borbe za čist zrak u Brodu, koji je nažalost bio spriječen bolešću, ali nam se kasnije pridružio g. Mladen Sudar organizator najnovijih prosvjeda kojima su Brođani oko nove godine skrenuli pozornost cijele hrvatske javnosti na ovaj problem”

  Na kraju razgovora zamolile su da im kažemo koji su brodski sljedeći koraci u toj pravnoj bitki, a ponudile su i pomoć u skladu s mogućnostima diplomatskog djelovanja, osobito u BiH

  Facebook

  3 komentara na “Nakon Bašićeve kaznene prijave u Slavonski Brod stigli dužnosnici veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država”

  1. Brođanin kaže:

   Čistitka Bašiću!!! Nemapredaje!

  2. mhgfv kaže:

   ništa od toga sve dok se ne zavrne ventil janafu

  3. Branka kaže:

   Cestitam gospodinu Basicu,velika mu hvala.

   C

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 • Popularno

  Anketa