• crkva_sv-_matej_ap-_i_ev-_garcin

  Istaknuto | Vijesti | životne priče

  IZ GARČINA U GRADIŠTE

  Nakon 18 godina, vlč. Mato Knežević odlazi iz župe Garčin

  N.M.M.  / 12.08.2017 @ 12:00 - 4.393 pregl.

  Podjeli s prijateljima!

 • Osamnaest godina služio je velečasni Mato Knežević Bogu i vjernicima u drevnoj župi svetog Mateja apostola u Garčinu.

  Nadbiskup ga sada šalje u Gradište, u jedinu župu na području Nadbiskupije posvećenu svetome Franji.

   „U svom služenju kao župnik u Garčinu nastojao sam svima donositi Gospodina. Mogu reći da sam imao kvalitetan odnos sa svojim župljanima. Posebno djecom i mladima koje nazivam svojim anđelima. Iz generacije u generaciju. Imali smo prekrasne kateheze, bolje rečeno susrete i druženja razgovarajući o Bibliji.  Uz sve druge obveze puno vremena sam odvojio radeći na održavanju i očuvanju crkvenog ruha: misnica, alba, roketa, oltarnika. Sve je često povezano s tradicijskim, slavonskim elementima i ornamentima. Dosta sam vremena uložio u obnovu župne crkve i održavanja župnoga numera hortikulture.  Čovjeku je drago kada može utkati sebe u sredinu u kojoj radi i služi. Ipak, draži mi je rad sa živom Crkvom“, kaže vlč. Mato Knežević.
  Osim po iznimnom duhovno-molitvenom životu i pastoralnom radu, velečasni Mato ostat će u Garčinu zapamćen i po, među klerom, jedinstvenom hobiju – kao ustrajni čuvar tradicijske baštine, neumorno prikupljajući i restaurirajući narodno slavonsko ruho. „Ja jesam zaljubljen u tradiciju i naše šokačko ruho, a taj poriv za bavljenjem etnologijom, prikupljanjem, čuvanjem, rekonstrukcijom i restauracijom vjerojatno ima korijene još u mojem dječačkom dobu. Potječem iz tradicionalne šokačke obitelji iz Vrpolja.  U obitelji se tkalo, šlingalo, vezlo, obnavljalo staro i pravilo novo ruho. Mi smo kao djeca to gledali, pratili, zavoljeli. Tako da ja danas u svojoj zbirci imamo oko tisuću predmeta, raznih povijesnih dijelova narodne nošnje, tkanja, ručnog rada, vezenja, stolnjaka, prekrivača. A ta je zbirka u postupku registriranja kao zaštićenog kulturnog materijalnog dobra pri Ministarstvu kulture“, istiće vlč. Mato.  Njome je nedvojbeno zadužio kulturni život brodskoga kraja.
  Duhovno i pastoralno uređena župa, ali i nastavak obnove povijesne crkve svetog Mateja apostola i župnoga stana, kao i briga o velikome dvorištu – sve to vlč. Knežević ostavlja u naslijeđe novom garčinskom župniku, Tomislavu Karavidoviću, koji dužnost preuzima 22. kolovoza.
  Ipak, ostat će  trajna povezanost sa župom Garčin i Slavonskim Brodom, u koji će, kaže vlč. Mato, uvijek rado dolaziti. I kao svećenik i kao čuvar etno tradicijske baštine voljenoga slavonskog kraja.
  Izvor: Brodportal
  Facebook

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 • Anketa