• img_4847

  (Foto: Ivica Janković)

  Istaknuto | Politika | Vijesti

  Mirko Duspara najavljuje raspisivanje referenduma u kojemu ćemo građane zatražiti njihovo mišljenje

  Objavio: Ivica Janković / 22.02.2018 @ 16:14 - 3.204 pregl.

  Podjeli s prijateljima!

 • SLAVONSKI BROD – Uoči sjednice Županijske skupštine koja je najavljena za sljedeći tjedan, 27. veljače, Mirko Duspara u stranačke je prostorije pozvao medije kako bi još jednom ukazao na problem o kojemu je s drugim županijskim vijećnicima svoje stranke Duspara Mirko – Nezavisna lista, već ranije pokušao razgovarati sa županijskim čelnicima. Nažalost, bezuspješno.

  O Regionalnom vodovodu Istočne Slavonije te regionalnom vodocrpilištu Istočna Slavonija Sikrevci, čelništvo Grada Slavonskog Broda već je ranije dosta govorilo i pokušalo pregovarati s predstavnicima Grada Vinkovci koji već spomenuto vodocrpilište nastoje upisati u svoje vlasništvo.

  No, obzirom da se ono nedvojbeno nalazi na području Brodsko-posavske županije, gradonačelnik Mirko Duspara tomu se usprotivio i istaknuo kako regionalno vodocrpilište treba biti u vlasništvu Slavonskog Broda i TD Vodovod d.o.o. Slavonski Brod te da ne vidi jasne razloge zbog kojih bi ono pripalo nekom drugom gradu.

  Ponašanje čelništva županije u zadnjih trinaest godina po pitanju tog problema Duspara je danas nazvao indolentnim.

  – Na zadnje tri Županijske skupštine postavljao sam pitanja o vodocrpilištu u Sikirevcima zbog problema koji su tamo nastali. Na zadnjoj sjednici, kako piše i u zapisniku, na moje pitanje odgovara Predsjednik Županijske skupštine koji je vijećnik i koji meni kao vijećniku ne bi trebao odgovarati na pitanje. On kaže kako se slaže da se radi o problemu i obećaje organiziranje tematske sjednice. Problem je što takve sjednice nije bilo, a sada je to jedina točka dnevnog reda bez materijala. Točka koja je od izuzetne važnosti za budućnost naših građana vezano za vodoopskrbu. – kazao je Mirko Duspara i otkrio kako imaju informaciju da će prilikom te točke na sjednici biti prisutni predstavnici Hrvatskih voda koji imaju isti stav kao svi direktori dosad – da vodocrpilištem treba upravljati Vinkovački vodovod.

  Indirektno im, tvrdi Duspara, podršku u tomu pruža i naša Županija.

  O Istočnom regionalnom vodovodu priča se od 1995. godine, a 2005. godine započeli su prvi radovi. U tri godine izgrađen je cjevovod do Vinkovaca koji je na spomenuti vodovod tada i spojen, dok Slavonski Brod još uvijek nema tu sreću. Radi se o preostalih 150 metara do spoja koje Duspara ističe kao dokaz kako Brod mora čekati samilost Hrvatskih voda i Vinkovaca koji već sad prijete da spajanje nije moguće zbog komplikacija koje bi uslijedile.

  – Ugovor između Hrvatskih voda i Vinkovačkog vodovoda sastavio je potonji, kao stjecatelj, 26.8.2010., a članak 89. Zakona o vodama izričito kaže da kada Hrvatske vode izgrade neku građevinu iz sredstava državnog proračuna i EU fondova, nju bez naknade prepisuju lokalnoj jedinici ili vodnom isporučitelju na tom području. Na području Sikirevaca, vodni isporučitelj je Vodovod Slavonski Brod. Ovaj ugovor tajno je potpisan bez znanja našeg vodovoda, a da naša Županija ne staje s tim pokazuje i Odluka o osnivanju stručnog povjerenstva za pripremu nacrta o zaštiti izvora Sikirevci gdje su pozvani predstavnici Brodsko-posavske županije, ali ne i Vodovod Slavonski Brod. – iznio je Duspara svoje sumnje.

  Protiv toga da Vinkovci koriste sikirevačku vodu Duspara i njegova stranka nemaju ništa jer su oni zajedno s Brodom išli u projekt izgradnje vodovoda, međutim, protive se tomu da Vinkovci budu glavni u projektu od izuzetne važnosti za građane Slavonskog Broda koji ima 82 posto vlasništva nad tim vodovodom.

  Nema potrebe osnivanja zajedničke tvrtke, zapošljavanja novih direktora, rasipanja novaca, a Vinkovački vodovod, izjavio je Duspara, od brodskog je bolje opremljen samo po tome što ima jaku unutrašnju HDZ-ovsku strukturu.

  Ne bude li bilo drugog rješenja, Mirko Duspara najavio je raspisivanje referenduma u kojemu će građane zatražiti njihovo mišljenje. Time bi upravo žitelji Brodsko-posavske županije kojih se ovo pitanje najviše tiče trebali odlučiti dopuštaju li da njihovim najbitnijim prirodnim resursom upravlja netko drugi.

  Facebook

  2 komentara na “Mirko Duspara najavljuje raspisivanje referenduma u kojemu ćemo građane zatražiti njihovo mišljenje”

  1. Anonimno kaže:

   Bravo Mirko!! Samo jako protiv lopova iz hdz-a!!! 👏👏👏👏👂

  2. Anonimno kaže:

   Bravo Mirko!! Samo jako protiv lopova iz hdz-a!!!

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 • Anketa