• milan_amrus

  Istaknuto | Vijesti

  Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU: Trenutno nije predviđeno sufinanciranje izgradnje nove školske zgrade za OŠ “Milan Amruš”

  Objavio: sbonline  / 04.12.2017 @ 13:48 - 2.673 pregl.

  Podjeli s prijateljima!

 • Grad Slavonski Brod dobio je odgovor iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije na posljednji upućeni upit u studenom ove godine za sufinanciranje izgradnje nove zgrade Osnovne škole „Milan Amruš“ u Slavonskom Brodu.

  Ministrica Gabrijela Žalac odgovorila je da su „pregovori s donatorima u tijeku te da u ovome trenutku nije moguće razgovarati o konkretnim projektima obnove i izgradnje školskih objekata.“ Nadalje, da „kroz EGP i Norveški financijski mehanizam nije predviđeno sufinanciranje izgradnje nove zgrade nego jačanje postojećih kapaciteta.“ Drugim riječima, za izgradnju nove zgrade najvjerojatnije neće biti sufinanciranja, te da je moguće osigurati sredstva samo za jačanje postojećih kapaciteta i uvjeta i to kroz provedbu uravnoteženog pristupa između infrastrukturnih i tzv. soft mjera.

  Ministarstvo, kao odgovorno tijelo za upravljanje cjelokupnim programom Norveške darovnice, u rujnu je ove godine Gradu dostavilo informacije o tome da su pregovori oko područja definiranja financiranja pri kraju, u sklopu kojih je projektni prijedlog za OŠ „Milan Amruš“ uzet u obzir te da će nakon svega uslijediti pozivi za dodjelu bespovratnih sredstava.

  Osnovna škola „Milan Amruš“ je jedina škola za djecu s posebnim potrebama na području Brodsko-posavske županije i izgradnja nove zgrade, novog modernog prostora za rehabilitaciju i obrazovanje je neophodna. Nova školska zgrada bila bi površine oko 4500 m2 , a predviđena je za rad s oko 250 učenika u jednoj smjeni. Zbog različitih skupina učenika s različitim teškoćama u razvoju, zbog čega su nužni i posebno prilagođeni programi, bila bi to prizemna zgrada paviljonskog tipa podijeljena u više cjelina. Dosad je Grad samostalno financirao izradu projektne dokumentacije, te je osigurao zemljište za izgradnju novog objekta i ishodio građevinsku dozvolu. Preostalo je samo osigurati financijska sredstva za izgradnju, za koja je Grad Slavonski Brod iskazao interes temeljem Poziva od strane Ministarstva za provedbu Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Kraljevine Norveške u RH.

  Gradonačelnik Mirko Duspara je u više navrata tijekom svih godina uključenosti Grada u rješavanje ove problematike, iskoristio susrete s predstavnicima državnih institucija kako bi naglasio prioritetnost i važnost  projekta OŠ „Milan Amruš“, a Grad Slavonski Brod se obratio i drugim  institucijama, odnosno  Ministarstvu znanosti i obrazovanja, kojem se uputila zamolba prije početka šk. god. 2017./ 2018. za suradnju kako bi se nastala situacija što prije riješila. Na sastanku s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenković i ministricom Gabrijelom Žalac te drugim ministrima, koji se održao uz 3. sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Slavonskom Brodu prije desetak dana, gradonačelnik je ponovo istaknuo važnost i želju za žurnijom realizacijom projekta.

  Iako je Ministarstvo navelo da će ustrajati u predlaganju sufinanciranja jačanja kapaciteta i uvjeta u školama za djecu s posebnim potrebama te da će se potruditi u ostvarenju cilja da navedeni prioriteti postanu prihvatljivi za financiranje od strane donatora, Grad Slavonski Brod i dalje će nastojati svim svojim mogućnostima da se što prije pokrene izgradnja nove zgrade za sve učenike OŠ „Milan Amruš“, koji su u cijeloj problematici najvažniji, a koji napokon zaslužuju dobiti kvalitetne i bolje uvjete boravka primjerene njihovim potrebama.

  Facebook

  2 komentara na “Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU: Trenutno nije predviđeno sufinanciranje izgradnje nove školske zgrade za OŠ “Milan Amruš””

  1. Josip kaže:

   Da Stana dobro zboriš …ako Norvežani financiraju direktno s njima razgovarati. Po onoj narodnoj “Vuci po poruci meso ne jedu”.
   Potpisujem to tvoje napisano.

  2. Stanislav kaže:

   Ja bih osobno volio kontaktirati s Norvežanima, ovima našima iz vlade više ne vjerujem…Pokazuju indolenciju. Norvežanima je svejedno što će se graditi njihovim novcem, bitno im je da njihov novac posluži jednoj humanoj stvari. U ovom slučaju to je prioritet svih prioriteta, jer bi ta škola povećanjem kapaciteta, na jednom mjestu, prihvatila sve učenike s posebnim potrebama ovog dijela Slavonije…

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 • Anketa