• darko_fotka

  Istaknuto | Vijesti

  DARKO LONČAR

  “Ja, Pero Mojsije”- novi roman Darka Lončara

  Objavio: sbonline  / 20.09.2017 @ 09:35 - 1.136 pregl.

  Podjeli s prijateljima!

 • Glavni lik biografskog romana koji na simpatični način progovara o tužnoj sudbini ovog vječito nasmijanog prodavača sitne bižuterije i uporabnih predmeta, Pero Mojsije, dobio je posthumno odlikovanje kakvo bi poželjeli mnogi.

  Upisan u kolektivnoj svijesti Brođanki i Brođana starije životne dobi, Pero Mojsije jedan je od živopisnijih likova gradske povijesti dvadesetog stoljeća. Ovaj ekscentrični boem o čijem se životu malo toga  zna, poslužio je kao inspiracija brodskom piscu Darku Lončaru za njegov novi roman.

   Zanimljivo je i kako je sam roman izdan u audio formatu, ne bi li se istaknula dodatna doza boemštine koja obavija Perin lik i život.

  O samom Peri Mojsiju se malo toga zna, nepoznato je i njegovo pravo ime. U ranom djetinjstvu iz bosanske Posavine bježi u Slavonski Brod od oca zlostavljača. U strahu od povratka u nasilnu okolinu, taji svoje ime od tadašnjih djelatnika socijalnih službi, predstavljajući se svaki puta drugačije. Nakon požara u kojem mu je izgorjela soba u kojoj je živio, većinu dana provodi na brodskoj tržnici odjeven u jednu od petnaestak živopisnih uniformi, dodatno urešenih bižuterijom koju je prodavao. Osim izgledom, izdvajao se i samim pristupom svojim kupcima i sugrađanima, koristeći svaku priliku za nasmijati okupljene. Uz pošalice, legendarne su postale i Perine praktične smicalice, ali i pomalo filozofska promišljanja o životu i svijetu.

  Pero Mojsije ostao je enigma do samog kraja života, ali i nakon njega. Sve do danas nitko sa sigurnošću nije saznao točnu lokaciju njegova posljednjeg počivališta, što spisatelj Darko Lončar želi promijeniti svojim istraživanjem. Također, poziva na suradnju i sve građane koji posjeduju koju informaciju o samom Peri Mojsiju, ali i najavljuje novi projekt- kazališnu predstavu, odnosno monodramu, kojom bi se dodatno oživotvorio ovaj nesvakidašnji lik.

  Izvor: Brodportal

  Facebook

  Jedan odgovor na ““Ja, Pero Mojsije”- novi roman Darka Lončara”

  1. Saša Mutavdžič kaže:

   Gdje kupiti roman Ja Pero Mojsije?

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 • Anketa