• 20429593_10214178518276687_2269930026760047831_n

  (Foto: Facebook, privatni album)

  Istaknuto | Vijesti | životne priče

  FRANJO TUŠEK, mladi Hrvat koji živi u Kini: “Vratit ću se kad se uhljebi međusobno pojedu”

  Objavio: Ivica Janković / 04.10.2017 @ 09:30 - 1.171 pregl.

  Podjeli s prijateljima!

 • FRANJO TUŠEK, mladi profesor engleskog jezika, prije godinu dana odselio se u Kinu. Dobio je stipendiju Konfucijeva instituta u Zagrebu i njegov boravak u Kini trebao je trajati jedan semestar. No Tušek se odlučio za život u toj zemlji, pokrenuo je posao i upoznao suprugu.

  U razgovoru za Index otkriva kako izgleda život u toj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta koja ima vrlo dinamičnu ekonomiju. Tušek živi na jugu Kine, u otočnoj provinciji Hainan koja za kineske pojmove ima skromnih osam milijuna stanovnika.

  Kako ste završili u Kini?

  Prije otprilike godinu dana došao sam ovdje na stipendiju od jednog semestra, zahvaljujući Konfucijevu institutu u Zagrebu. Oni svake godine organiziraju natjecanje u kineskom jeziku zvano Kineski most, na kojem sam pobijedio. Time nisam dobio samo stipendiju, nego i priliku da odem u Kinu predstavljati Hrvatsku na tom natjecanju koje je ujedno u Kini relativno gledan TV show. Ne pitajte me kakve to logike ima. Dojmovi o Kini, u ta dva tjedna, neizbrisivi su. Mislim da sam tada odlučio da ću ovdje provesti znatan dio života.

  KINA JE PRAGMATIČNIJA OD ZAPADA

  Je li se bilo teško priviknuti na život u drugačijoj kulturi?

  Priviknuti se nije bilo teško. Kina je po mnogočemu puno pragmatičnija od Zapada. Primjerice, svi Kinezi koriste jednu od dviju (realno, uglavnom svi imaju WeChat) metoda plaćanja mobitelom. Nije bitno je li riječ o gradu ili selu, svatko tko misli nekako zaraditi (a tko ne misli?) mora imati WeChat. To je primarno mobilna aplikacija koja je valjda najsličnije onome što ima Facebook, ali s opcijama plaćanja, odnosno slanja novca. Poboljša ti kvalitetu života 84,7%. Kineski pragmatizam očarao me još davno dok sam čitao o njihovoj povijesti i ekonomiji i zanimljivo je bilo vidjeti te kulturne obrasce u svakodnevnom životu, u biznisu, obitelji, u prometu, na poslu, na faksu, pa čak i u birokraciji. S druge strane, grad je bitno drugačiji od bilo čega što možete vidjeti u Hrvatskoj. Bilo je pomalo teško snaći se u početku, naročito jer u trenutku dolaska nisam bio ni svjestan koliko loše govorim kineski jezik. Prijelaz je valjda olakšalo što ovaj grad, kao gotovo svaki u Kini, ima dosta jaku zajednicu ekspata, stranih studenata, poslovnjaka ili ljudi koji su se oženili. Grad ima nekoliko vrlo dobrih barova u vlasništvu stranaca, u jednom sam uz studij radio kao bartender pa je to bila izvrsna prilika za stjecanje neke zarade, malo iskustva, ali i vjerojatno najdragocjenije – networking.

  Gdje točno živite i kakav je to dio Kine?

  Živim na samom jugu Kine, u otočnoj provinciji Hainan. To je ujedno i najmanja provincija s osam milijuna stanovnika, u glavnom gradu Haikouu, u kojem živi oko dva milijuna ljudi. Tropski otok, turistički raj, nešto kao Hrvatska među kineskim provincijama. Otok je smješten nasuprot Vijetnama, a sjeverni grad Haikou je preko puta ušća Biserne rijeke (Hong Kong, Shenzhen, Guangzhou), što je jedno od ekonomski najbitnijih područja na svijetu.

  Po podacima Svjetske banke to je najveće (i populacijski i po površini) urbano područje na Zemlji i često se gleda kao budući megagrad (trenutačno je ukupno 9 gradova, administrativno). Ukupna populacija je mizernih 64,8 milijuna. A gdje je još cijela provincija Guangdong. Zato je urnebesno smiješno kineskim taksistima objašnjavati, a događa se stalno, da 1. Hrvatska postoji 2. Da je Jugoslavija imala samo oko 20 milijuna kad se raspala u 7 zemalja. To im je znanstvena fantastika.

  Kina je još uvijek, barem formalno, komunistička zemlja, no posljednjih desetljeća otvaranjem ekonomije postigli su značajan napredak. Kako biste usporedili razvijenost Kine u odnosnu na Europu i Hrvatsku. Kakve su plaće i zaposlenost, poslovna kultura…?

  Cijeli Članak možete pročitati OVDJE.

  Facebook

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 • Anketa