• brod_1

  Drustvo i infrastruktura | Istaknuto | Vijesti

  NESTANAK 2. DIO

  Brodsko-posavska županija – Nekoliko tisuća nekretnina na prodaju, 18 tisuća osoba “nestalo”

  Objavio: Ivica Janković / 17.02.2017 @ 20:07 - 5.512 pregl.

  Podjeli s prijateljima!

 • Slavonski Brod/BPŽ – Obzirom da smo za brojčane vrijednosti uzimali brojeve s popularnog i najjačeg kupoprodajnog oglasnika u Republici Hrvatskoj “Njuškalo” a u razgovoru s jednim vlasnikom agencije za nekretnine i uračunavši da je samo 25-30 % nekretnina općenito na internetu činjenične brojke stoje ovako kako jesu u danjem tekstu.

  Naime usporedili smo nekoliko naših obližnjih županija te utvrdili kako stoje stvari u prodaji nekretnina u pojedinoj županiji.

  U Brodsko-posavskoj županiji trenutno (po Njuškalu) prodaju se 446 kuće i 266 stanova, također ne računajući plus prodaju, poslovnih prostora, montažnih objekata, zemljišta itd a opet oslanjajući se na procjenu vlasnika agencije za nekretnine dolazimo do zabrinjavajuće brojke koja bi iznosila nekoliko tisuća nekretnina na prodaju uključujući samo kuće i stanove.

  Ako ćemo razmišljati na način da se nekretnine prodaju većinom zbog katastrofalne demografske slike o kojoj smo nedavno pisali i zbog samog iseljavanja doći ćemo do slijedećih brojki. Za vrijednost nekoliko tisuća kuća i stanova uzet ćemo 3500 i ako pomnožimo s četiri člana obitelji dobit ćemo 14 tisuća osoba koje su iselile iz naše županije što bi prema popisu stanovnišvta čak bila i poklapajuća brojka obzirom da je prema pipisu stanovništva iz 2001. godine Brodsko-posavska županija brojala 176 000 stanovnika, 18 tisuća manje nego prema popisu 2011. godine (158 000). Obzirom da je sada 2017. godina broj stanovnika je sasvim sigurno još i manji. Ili laički ilustrativno rečeno u jednom desetljeću u broju stanovnika izgubili smo grad veličine Nove Gradiške (15 833). Ove činjenične brojke pametnom više nego dovoljne.

  Usporedbe radi Karlovačka županija s nešto manje stanovnika (128 000) ima slične prodajne brojke nekretnina, dok je u Osječko-baranjskoj županiji slika još i gora i bez obzira na 305 000 stanovnika i 7 gradova stanje je više no alarmantno ali u svakom slučaju će lakše podnijeti demografski deficit nego Brodsko-posavska županija. Za one koji nisu “kopali” po Wikipedji Brodsko-posavska županija je jedina županija u kojoj su samo dva grada ostale su na četiri i više gradova tako da smo u neku ruku i po toj liniji zakinuti.

  Zaključak kratke nekretninsko proširene recenzije s osvrtom na stanovništvo je da ako se u jako bliskoj budućnosti ne pomaknemo s ekonomske mrtve točke čeka nas slom po svim osnovama i padanje u kolektivni progresivni društveni karcinom od kojeg nema spasa.

  Lokalni izbori dolaze, izbori na načelnike, gradonačelnike i župane, pročitajte ponovo ovaj tekst i ponovo glasajte za iste koji su i bili dosadašnji okidač za napisati ova slova pa ćete zasigurno doći do zaključka koji je predhodno napisan crvenim slovima.

  Članak koji je predhodio ovome možete pročitati OVDJE.

  Autor Ivica Janković


  2 komentara na “Brodsko-posavska županija – Nekoliko tisuća nekretnina na prodaju, 18 tisuća osoba “nestalo””

  1. […] mogućim osnovama pa do pustih napuštenih razlogom masovnog iseljavanja a koji možete pročitati OVDJE. 3. dio odnosio se na osvrt katastrofalnog rada županijske administracije i rukovodstva na čelu s […]

  2. […] Ovih dana smo napisali dva članka o katastrofalno poražavajućim podacima za našu županiju pod naslovom “Iz Brodsko-posavske županije u 1. mjesecu 2017. godine nestala 601 osoba” i drugi “Brodsko-posavska županija – Nekoliko tisuća nekretnina na prodaju, 18 tisuća osoba n…. […]

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 • Popularno

  Anketa