• brod_1

  Drustvo i infrastruktura | Istaknuto | Vijesti

  NESTANAK 2. DIO

  Brodsko-posavska županija – Nekoliko tisuća nekretnina na prodaju, 18 tisuća osoba “nestalo”

  Objavio: Ivica Janković / 17.02.2017 @ 20:07 - 7.384 pregl.

  Podjeli s prijateljima!

 • Slavonski Brod/BPŽ – Obzirom da smo za brojčane vrijednosti uzimali brojeve s popularnog i najjačeg kupoprodajnog oglasnika u Republici Hrvatskoj “Njuškalo” a u razgovoru s jednim vlasnikom agencije za nekretnine i uračunavši da je samo 25-30 % nekretnina općenito na internetu činjenične brojke stoje ovako kako jesu u danjem tekstu.

  Naime usporedili smo nekoliko naših obližnjih županija te utvrdili kako stoje stvari u prodaji nekretnina u pojedinoj županiji.

  U Brodsko-posavskoj županiji trenutno (po Njuškalu) prodaju se 446 kuće i 266 stanova, također ne računajući plus prodaju, poslovnih prostora, montažnih objekata, zemljišta itd a opet oslanjajući se na procjenu vlasnika agencije za nekretnine dolazimo do zabrinjavajuće brojke koja bi iznosila nekoliko tisuća nekretnina na prodaju uključujući samo kuće i stanove.

  Ako ćemo razmišljati na način da se nekretnine prodaju većinom zbog katastrofalne demografske slike o kojoj smo nedavno pisali i zbog samog iseljavanja doći ćemo do slijedećih brojki. Za vrijednost nekoliko tisuća kuća i stanova uzet ćemo 3500 i ako pomnožimo s četiri člana obitelji dobit ćemo 14 tisuća osoba koje su iselile iz naše županije što bi prema popisu stanovnišvta čak bila i poklapajuća brojka obzirom da je prema pipisu stanovništva iz 2001. godine Brodsko-posavska županija brojala 176 000 stanovnika, 18 tisuća manje nego prema popisu 2011. godine (158 000). Obzirom da je sada 2017. godina broj stanovnika je sasvim sigurno još i manji. Ili laički ilustrativno rečeno u jednom desetljeću u broju stanovnika izgubili smo grad veličine Nove Gradiške (15 833). Ove činjenične brojke pametnom više nego dovoljne.

  Usporedbe radi Karlovačka županija s nešto manje stanovnika (128 000) ima slične prodajne brojke nekretnina, dok je u Osječko-baranjskoj županiji slika još i gora i bez obzira na 305 000 stanovnika i 7 gradova stanje je više no alarmantno ali u svakom slučaju će lakše podnijeti demografski deficit nego Brodsko-posavska županija. Za one koji nisu “kopali” po Wikipedji Brodsko-posavska županija je jedina županija u kojoj su samo dva grada ostale su na četiri i više gradova tako da smo u neku ruku i po toj liniji zakinuti.

  Zaključak kratke nekretninsko proširene recenzije s osvrtom na stanovništvo je da ako se u jako bliskoj budućnosti ne pomaknemo s ekonomske mrtve točke čeka nas slom po svim osnovama i padanje u kolektivni progresivni društveni karcinom od kojeg nema spasa.

  Lokalni izbori dolaze, izbori na načelnike, gradonačelnike i župane, pročitajte ponovo ovaj tekst i ponovo glasajte za iste koji su i bili dosadašnji okidač za napisati ova slova pa ćete zasigurno doći do zaključka koji je predhodno napisan crvenim slovima.

  Članak koji je predhodio ovome možete pročitati OVDJE.

  Autor Ivica Janković

  Facebook

  2 komentara na “Brodsko-posavska županija – Nekoliko tisuća nekretnina na prodaju, 18 tisuća osoba “nestalo””

  1. […] mogućim osnovama pa do pustih napuštenih razlogom masovnog iseljavanja a koji možete pročitati OVDJE. 3. dio odnosio se na osvrt katastrofalnog rada županijske administracije i rukovodstva na čelu s […]

  2. […] Ovih dana smo napisali dva članka o katastrofalno poražavajućim podacima za našu županiju pod naslovom “Iz Brodsko-posavske županije u 1. mjesecu 2017. godine nestala 601 osoba” i drugi “Brodsko-posavska županija – Nekoliko tisuća nekretnina na prodaju, 18 tisuća osoba n…. […]

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 • Popularno

  Anketa