• Istaknuto | Vijesti | životne priče

  UPOZORENJE GRAĐANIMA

  Azijski stršljen u Slavonskom Brodu

  N.M.M.  / 08.08.2017 @ 15:00 - 17.012 pregl.

  Podjeli s prijateljima!

 • Jučer smo u redakcijski inboks primili poruku od zabrinute čitateljice.

  Naime, naša sugrađanka upozorava kako je prošle godine pronašla gnijezdo azijskih stršljenova na tavanu svog vlastitog doma koje su nakon tri dana uklonili stručnjaci u zaštitnim odijelima, a ove godine ih je opet primjetila u susjedstvu kako lete oko napuštenih kuća u ulici Ivana Filipovića. Ovi kukci vole tople, suhe prostore pa su im trenutni vremenski uvjeti idealni.

  Azijski divovski stršljen (Vespa mandarinia), kukac je iz reda Opnokrilaca. Ova vrsta ubraja se među najveće stršljene na svijetu i azijskog su porijekla, odakle su se raširili i po drugim kontinentima-Europa (uključujući Hrvatsku), i Sjeverna Amerika (Illinois).

  Odlikuju se narančastom glavom, crnim tijelom i šestmilimetarskim žalcem, a nastanjuje područja od Rusije, preko Indije i Šri Lanke do Kine i Japana. Veličine su preko 5 centiometara, a mogu letiti brzinom do 40km na sat. Dnevno prijeđu i po 100 kilometara.

  Njihov snažan otrov na ljudskom tkivu stvara rupe nalik na rane od metka, a ubodi ovih kukaca mogu biti smrtonosni za ljude. Njegov ubod ima veću koncentraciju kemikalije koja se zove Acetilholin i koja uzrokuje bol od bilo kojeg drugog insekta. Otrov je toliko jak da može istopiti ljudsko tkivo, a sadrži najmanje osam različitih kemikalija. Kao i svaki drugi stršljen, može vas ubosti i nekoliko puta. Ubod može biti smrtonosan ne samo zbog alergijskih reakcija, već i zbog mnogih toksina koje nosi u sebi. Svake godine ovaj gigantski stršljen ubije oko 40 ljudi. 

  Građani se pozivaju na oprez i ako vide ove agresivne kukce te da ih ne pokušavaju sami ubiti nego da zovu za to ovlaštene osobe. Azijski stršljeni posebno su agresivni u jesen kada se pare, a posebice krajem tog razdoblja kada velik dio njih ništa ne radi pa se traži novo mjesto na kojem će prezimiti.  Kad su u blizini naseljenih područja, svoja gnijezda često grade pod zemljom ili na zgradama, a razljutiti ih može najobičniji prolazak pored gnijezda.

  Donosimo i nekoliko fotografija.

   

  /NMM/

   

  Facebook

  Jedan odgovor na “Azijski stršljen u Slavonskom Brodu”

  1. Jana kaže:

   Koje su to ovlaštene osobe koje možemo pozvati? Mislim da bi i ta informacija bila vrlo korisna.

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

 • Anketa